Investera i Amazon: Varför skulle man köpa Amazon Aktier?

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

Amazon är ett e-handelsbolag som knappast inte går obemärkt bland varken investerare eller köpsugna och börjar med stormsteg ta sig in på svenska handeln.

Bolaget har ridit på en framgångsvåg av sällan skådat slag och erövrat marknaden på ett enastående sätt. Den rådande coronapandemin har bara gjort att aktien har blivit stabilare än någonsin, när e-handel blev mångas främsta alternativ.

Investera i Amazon med Skilling

amazon-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Amazon med Skilling

amazon-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Nu när bolaget expanderar och företaget blir tillgängligt i fler länder, skapar det intressanta investeringsmöjligheter.

I denna artikel kommer vi berätta för dig varför och hur du kan ge dig in på kanske en av de mest spännande börserna för tillfället.

Amazons logga

Varför ska man investera i Amazon?

Amazon har diversifierat sin marknad och erbjuder många anpassade tjänster till sina kunder. Med ett brett utbud täcker de en stor del av marknaden och har växt till att bli stora konkurrenter till bland annat Spotify och Netflix. Med en bred marknad finns det möjligheter för att växa och på så sätt är investeringsmöjligheterna stora.

Efterfrågan på smidiga och lättillgängliga produkter med hemleverans har aldrig varit så stor som nu. Många har påverkats av lock down eller medvetet valt att stanna hemma och då har intresset för hemleveranser ökat kraftigt.

Amazon erbjuder stort utbud av produkter från många olika länder och företag, vilket ger kunderna en möjlighet att välja och vraka bland produkter, erbjudanden och online-butiker.

Prime erbjuder kostnadsfria och snabba leveranser mot en månadskostnad. Beroende på vilket land det gäller, kan leveransen variera mellan en timme och en dag. Kunderna får produkterna levererat direkt hem till ytterdörren.

Film och musiktjänster är något Amazon erbjuder sina kunder. Via internet har bolaget en streamingtjänst som ger tillgång till filmer, serier och musik, smidigt och enkelt till sina kunder. När allt fler stannar hemma ökar både intresset för musik och TV-tid.

Vad är Amazon?

Amazon är ett börsnoterat e-handelsbolag från USA som startade år 1995 och har sedan tagit värden med storm. Bolaget är snabbt växande och är idag världens största internetföretag sett till intäkter.

E-handel är det vi i Sverige förknippar mest med Amazon, men cirka 50 procent av värdet på Amazon ligger utanför e-handel, dvs inom cloud och marknadsföring.

Amazon har även slagit sig in på marknaden av tjänster inom streaming av film, musik, spel och serier och konkurrerar nu med bland annat Netflix och Spotify.

Information om Amazon

Entreprenören och VD’n Jeff Bezos skapade Amazon år 1994 när e-handel var ett begrepp få kände till. Ifrån ett garage i Washington. Under företagets tidiga år fokuserade de på att sälja böcker och filmer. Själva filmsortimentet som de stadigt utökade var det som la grunden till det bolag det är idag.

År 2015 gick Amazon om Walmart i marknadsvärde i USA och år 2016 blev Amazon det fjärde högsta värderade börsnoterade företaget och världens största internetföretag sett till intäkter.

År 2017 tog bolaget över matkedjan Whole Foods Market och år 2018 öppnade Amazon sina första kontantlösa, fysiska butiker under namnet Amazon Go. Bolaget är även världens största leverantör av molntjänster.

Den 28 oktober år 2020 lanserades den svenska näthandelssidan i Sverige.
De Separata näthandelsbutikerna bolaget har idag finns i Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Irland, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Nederländerna, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland och USA.

Grundaren Jeff Bezos äger cirka 11% av aktierna för ett värde av 55 miljoner dollar vilket gör honom till världens rikaste man år 2021.
Företaget har idag mer än en miljon medarbetare i 18 olika länder.
Via deras e-handel erbjuder de ett gigantiskt utbud av produkter globalt. Endast den nya svenska versionen erbjuder över 150 miljoner olika produkter.

Grundaren Jeff Bezos har även sedan år 2020 ett rymdfärdsbolag vid namnet Blue Origen, med målet att göra det billigt att kunna transportera människor högt upp jordens atmosfär för att uppleva tyngdlöshet.

Industrier som behöver Amazon

Det finns flertals industrier som gynnas av företagets verksamhet. Eftersom Amazon täcker en bred marknad är de fördelsfulla för många olika typer av industrier och företag.

  • Serier och filmbolag. Med Amazons tjänster av streaming är de fördelsfulla för film och serieskapare, samt det som rör filmindustrimarknaden.
  • Musikbranschen. Det samma gäller musikbranschen då bolaget har streamingtjänster även av musik.
  • Förpackningsindustrin i form av bland annat fraktlådor behövs för att skeppa e-handelsprodukter.
  • Onlinebutiker tjänar på att vara en del av Amazons e-handel där små som stora onlinebutiker kan skapa sig en sida att sälja sina produkter genom.
  • Transportsektorn gynnas i hög grad för att frakta allt gods som säljs via Amazons e-handel.
  • Reklambolag. Amazon har mycket reklam i många länder vilket gör det fördelsfullt för reklambranschen.
  • Matindustrin har börjat på många plan använda sig av beställningar samt hemleverans via Amazon.

 

Hur har Amazon gjort som en investering de senaste åren?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastningar. Om vi tittar på företagets lönsamhet och kassaflödespotential under de senaste tre åren ser vi en ökning av EBIT (GAAP) från 0 dollar 2014 till 12,4 miljarder dollar 2018 främst drivet av Amazon Web Services (molntjänster). Trenden ser inte heller ut att vända, utan snarare nå nya toppar framöver.

Coronas påverkan har bara lett till ett högre börsvärde och Amazon klarade sig till skillnad från många andra bolag sig relativt bra när nedstängningar och lock down, år 2020 begränsade leveranser. Det ser vi som ett gott tecken på att bolaget är anpassat för att klara det mesta fram över.

Amazon idag

Amazon fortsätter att expandera och i dagsläget ser de kommande marginalutvecklingarna goda ut, framförallt drivet av AWS (deras molntjänster), större delar av 3P-produkter (andra detaljhandlare som säljer sina varor över Amazons plattform) och ändå mer reklamutveckling via Amazon.

Amazons globala e-handelsmarknad ligger på cirka tio procent och Amazons globala marknadsandel för detaljhandeln är cirka 1 procent. Det innebär alltså att Tillväxtmöjligheterna är enorma. Amazon kan rimligen utöka till 15–20 procent av e-handelsandelen i framtiden.

Matmarknaden och matleveranser är ett område som också växer stadigt, där Amazon även har fysiska butiker. Med den pågående coronapandemin ser vi inga tecken på att trenden skulle vända, utan tvärt om expandera och öka.

Amazon Aktiekurs

Amazons aktier hör till de mest värdefulla och handlade i hela världen och aktiekursen går att följa enkelt och kostnadsfritt i realtid via denna länk. Här kan du se den senaste uppdateringen, tabell per år och månad samt pris per aktie.
Kursen uppdateras varje sekund så du alltid kan se den senaste uppdateringen.

Ska man investera i Amazon?

Precis som Google-aktierna var i tidigt skede är AMZN dyra att investera i. Det leder till att många småinvesterare har svårt att ha råd att köpa mer än en handfull aktier. Även fast priset per aktie är väldigt dyrt i dagsläget ser vi precis som Google att investeringsmöjligheterna är väldigt goda.

Amazon värderas idag till p e 176. Om vi tittar på att aktierna på amerikanska börsen brukar värderas till i genomsnitt 15 gånger vinsten, är det utan tvekan högt.

Företaget har stor potential att fortsätta expandera och ta över en ännu större del av marknaden de kommande 5–10 åren.

Amazon har på senare år gjort entré på den svenska e-handelsmarknaden, vilket innebär stora möjligheter för investerare eftersom en svensk-reglerad aktör oftast är att föredra från en investerares synpunkt, även om företaget egentligen styrs från utlandet.

Investera i Amazon med Skilling

amazon-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Amazon med Skilling

amazon-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Men all investering bör tas med varsamhet. Det är aldrig säkert att du får den vinst du önskar av dina investeringar. Värdet kan både öka och minska och det finns aldrig någon garanti för framtida avkastning så det är viktigt att göra din läxa innan du ger dig in på marknaden. Då kan du känna dig säkrare på att du gör ett smart och stabilt val som passar dig ekonomiskt.

AMZN aktietabell

Olika sätt att investera i Amazon

Det finns flertals alternativ för att köpa aktier idag. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ. Förutom det kan du även investera direkt i bolag som till exempel säljer sina produkter på Amazon eller gör reklam för eller via Amazon.

Eftersom du kan investera både direkt i Amazon och i företag som arbetar med och via Amazon, så leder det till att det finns en uppsjö alternativ för dig att välja mellan för dina investeringar.

Investera i Amazon hos Avanza

Hos Avanza kan du handla med aktier, ETC och fonder. De har ett användarvänligt upplägg, är en av Sveriges mest använda investeringsportal och är ett bra alternativ för dig som enkelt vill handla med amazon-aktier.

Handla Amazon via ETF

På grund av ändrade regler inom EU så är det inte längre möjligt att handla med amerikanska ETF:er som länge har varit populärt.
Om du vill handla med aktier, måste du istället göra det i aktier som är godkända inom det nya regelverket.

Namn

Utvalt år i %

FDIS

31.29%

XLY

23.25%

VCR

0.21%

RTH

0.35%

Köpa Amazon Aktier

Vad gäller att köpa Amazon aktier kan du både göra långsiktiga investeringar och kortsiktig CFD-handel. För att veta vilken av dessa metoder du bör välja bör du se på din tidslinje för dina investeringar. Om du tänker investera långsiktigt eller om du vill handla kortsiktigt med hävstång i jakten på större vinster, med en mer aggressiv handelsstrategi.

Investera i Amazon med Skilling

amazon-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Amazon med Skilling

amazon-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Långsiktig aktiehandel går ut på att köpa och hålla aktier i ett visst företag på lång sikt. Då försöker du dra nytta av antingen utdelningsbetalningar eller en ökning av aktiekurs över en längre tid.

Om du istället vill generera kortsiktiga vinster kan det vara bättre för dig att handla snabbt med aktier än att hålla dem i din portfölj, via handel av CFD:er, i detta fall i bolag som arbetar med Amazon då inte bolaget har utdelning.

Via CFD-handel är målet för investeraren att köpa och sälja aktier snabbt för att dra nytta av kortsiktiga värdefluktuationer.

Vad påverkar Amazon priset?

Intresset för streamingtjänster och e-handelstrender har den största påverkan för Amazonpriset.
Coronapandemin och lock down har lett till att Amazon fått en rekordhöjning. Dels via deras streamingtjänster inom film, musik, spel och serier, men även deras e-handel när färre har haft möjligheten att lämna hemmet.

Men när fler får möjlighet till att lämna hemmet kan också Amazon-priset sjunka igen. Konkurrensen ökar även stadigt, speciellt inom streamingtjänster men även via e-handel, matbutiker och molntjänster.

År 2021 planerar grundaren och VD’n Jeff Bezos att avgå som VD. Amazon kommer då lämna över rollen till Andy Jassy vilket kan leda till att bolaget både går upp i intresse, men om förtroendet för den nya VD är lågt kan det minska i värde. Detta är något vi får avvakta och se under sommaren år 2021. Handelskrig, politik och det ekonomiska världsläget spelar även en stor roll för Amazons pris.

Industri

Amazon finns globalt som e-handel, streamingtjänst och cloudtjänster. De har även Whole Foods Market och fysiska butiker under namnet Amazon Go. Med ett väldigt brett register av tjänster täcker det en stor del av marknaden.

Företaget har sitt huvudkontor i Seattle USA, men finns som lager och butiker i USA och runt om i världen. De har även sina egna fraktbolag som finns tillgängliga i USA och Europa.

Med en bred marknad finns det många möjligheter att expandera och dela upp risken på ett bredare plan. Under sina 27 års historia har företaget mött både upp och nedgångar men ser ut att under lång tid klarat att hålla sig stabilt och anpassat sig bra till förutsättningarna.

Då Amazon inte själva producerar alla produkter, utan erbjuder en plattform för små och stora företag att sälja sina produkter via e-handel ger det bolaget en bättre chans om ekonomiska kriser och handelskrig uppstår.

Företaget har idag mer än en miljon medarbetare i 18 olika länder och erbjuder ett nästan oändligt utbud av produkter. Allt ifrån hemkörning av mat, försäljning av leksaker, streaming av musik och filmer till cloudtjänster.

Var kan man investera i Amazon?

Det finns flertals alternativ för att köpa aktier idag. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ.
Förutom det kan du även till exempel investera direkt i företag som tillverkar packlådor, säljer via Amazon eller producerar material till Amazon.

Investera i Amazon hos eToro

eToro är en världsledande handelsplattform. Du kan skapa ett konto och handla enkelt och smidigt med amazon-aktier. Plattformen är även känt för sina kraftfulla verktyg vilka ger dig möjligheten att sköta dina affärer utan hinder.

Här nedan hjälper vi dig att enkelt komma igång via eToro

1. Skapa konto

Skapa ett konto hos eToro via deras hemsida www.etoro.com och tryck på ¨Gå med nu¨ och logga in.

etoro

2. Sätt in Pengar

När du går med i handlingsplattformen behöver du sätta över en valfri summa för att handla med. Du kan överföra pengar bland annat via Paypal eller banköverföring.

fylla på ditt konto

3. Sök efter "Amazon"

Under sökfliken kan du sedan välja ¨Amazon¨. Där kommer du sedan kunna se olika investeringsmetoder, avkastning och inköpspriser.

amazon

4. Börja handla Amazon!

Efter det är det bara att börja handla enkelt och lätt utan avgifter eller kostnader.

Amazon alternativ

Det finns andra företag som kan vara intressant för dig att investera i.
Läs mer, ta en titt och gå igenom några av våra utvalda alternativ nedan, för dina framtida investeringar.

FAQ – Vanliga frågor och svar

För mer information har vi här nedan svar på några av de vanligaste frågorna om Amazon och investeringar i bolaget.

Hur kan jag investera i Amazon?

Det finns flertals alternativ för dig som köper aktier idag. Du kan göra det direkt i Amazon via bland annat Avanza och eToro. Att köpa aktier direkt i Amazon gör dig till delägare.
Förutom det kan du även till exempel investera direkt i företag som tillverkar packlådor, säljer via Amazon eller producerar material till Amazon.
Eftersom du kan investera både direkt i Amazon och i företag som arbetar med och via Amazon, så leder det till att det finns en uppsjö alternativ för dig att välja mellan för dina investeringar.

När börsnoterades Amazon?

Amazon.com inc börsnoterades redan år 1997, efter en explosionsartad tillväxt sedan hemsidan skapades år 1995.

Hur många aktier finns i Amazon?

Aktien är börslistade på NASDAQ Stock Exchange under tickern AMZN. De finns 504 323 736 aktier i Amazon.

Har Amazon utdelning?

Nej, Amazon har ingen utdelning då de istället investerar pengarna i sin egen verksamhet. De tror sig kunna få högre avkastning på det egna kapitalet än marknaden som helhet.

Har coronapandemin påverkat Amazon negativt?

Nej. Pandemin har visat att Amazon är ett företag som inte påverkas negativt av den rådande situationen och ekonomiska läget. Tvärt om har bolaget frodats då onlinehandlandet har växt och köpintresset blivit större.

Mindre än en månad innan IT-bubblan sprack år 2000, tog bolaget i en investeringsrunda in 672 miljoner dollar. Dessa pengar gjorde att Amazon klarade sig genom IT-kraschen.

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar