Investera i Avanza Zero: Vad är det och hur köper man Avanza Zero Index 2022

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

Avanza är utan tvekan sveriges mest populära handelsplattform på nätet. Således har också företaget utvecklat flera fonder som riktar sig mot investerare intresserade av kostnadseffektivt och säkert sparande. Under den senaste tiden har även trycket ökat en hel del när det kommer till aktivt förvaltande av sparpengar. Det är inte längre speciellt attraktivt att lägga sina pengar i ett sparkonto, utan de flesta vill på något sätt ta del av förändringar i aktiemarknaden som ju specifikt under senaste år haft en väldig uppgång.

Avanza Zero är ännu ett steg i samma riktning för Avanza och den svenska marknaden för fonder. Den största anledningen till att folk tidigare känt sig osäkra när det kommer till att investera majoriteten av sina pengar i en fond, är alla avgifter som tillkommer. Avanza Zero är, precis som namnet antyder, helt avgiftsfri, någonting som hade varit helt otänkbart för inte så länge sedan. Om man inte behöver betala avgifter får man ju alla positiva aspekter av att låta andra förvalta sina pengar på ett smart sätt, utan att överhuvudtaget behöva betala extra för tjänsten. 

Vi kommer gå in mer på djupet senare och förklara hur Avanza får detta att fungera rent ekonomiskt, men det är egentligen inte så svårt att förstå sig på varför detta är en så pass bra affärsidé. Anledningen till att Avanza Zero överhuvudtaget finns, är att fonden driver trafik till Avanzas plattform och drar in pengar via provisioner. Detta innebär fler användare och högre chans att dessa användare investerar i andra tillgångar, till exempel Avanzas andra fonder som faktiskt tar avgifter.

Investera i Avanza Zero med Skilling

avanza-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Avanza Zero med Skilling

avanza-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

I följande guide kommer vi förklara vad Avanza Zero är, hur fonden fungerar mer ingående, vad den består av, hur den är uppdelad, dess pris och huruvida den är värd att köpa eller inte. Vi kommer också kort gå igenom hur man investerar med eToro. Tyvärr går Avanza Zero i nuläget enbart att köpa på Avanzas egna plattform – visserligen ett smart beslut ren affärsmässigt – men synd oavsett. Vi hoppas ändå kunna ge dig som nybörjare en bild av hur man kan komma igång med att förvalta sina sparpengar aktivt. Avanza Zero är absolut ett perfekt ställe att börja på om man känner att fonden passar ens ekonomiska mål.

Vad är Avanza Zero?

Avanza Zero är Avanzas mest köpta fond. Fonden har över 300 000 ägare, vilket otvivelaktigen har att göra med dess obefintliga avgift. Fonden har alltså en avgift på 0 %, vilket knappast är någonting som är speciellt vanligt och en stor anledning till att det stora antalet ägare. Värt att lägga märke till är att man dock måste vara registrerad på Avanzas plattform för att kunna handla fonden. Den fungerar med andra ord som en ytterst effektiv teknik för att marknadsföra plattformen och locka till sig nya kunder.

Avanza Zero är en indexfond som följer de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Dessa representeras av ett index som kallas för SIX30RX index. Att köpa fonden innebär att du automatiskt följer utvecklingen av bolagen som ingår i indexet och får ta del av genomsnittet av deras utveckling. 

Fonden erbjuder ingen utdelning utan återinvesterar pengarna direkt. Därmed får du tekniskt sett inga pengar rakt i fickan, men utdelningarna gynnar dig som investerare fortfarande genom att de återinvesteras.

Vilka sektorer återfinns i indexet?

Avanza Zero innehåller flera sektorer. Nedan går vi igenom de allra största och deras tillhörande andel. Du kan läsa mer genom att läsa igenom statistiken på följande länk. Sektorerna som listas är de 9 största, sorterade i storleksordning. Siffrorna är tagna juli 2022 och andelen är avrundad.

Branschfördelning och tillhörande andel

 • Industri (32 %)
 • Finansiella tjänster (23 %)
 • Teknologi (11 %)
 • Konsument, cyklisk (10 %)
 • Konsument, stabil (7 %)
 • Sjukvård (6 %)
 • Kommunikationstjänster (6 %)
 • Råmaterial (4 %)
 • Fastigheter (0,5 %)

Eftersom Avanza Zero är en indexfond som har som målsättning att följa utvecklingen av SIX30RX indexet, vilket är i sin tur följer de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, så kommer regionsfördelningen vara ganska ensidig med följande siffror.

Regionfördelning (länder)

 • Sverige (92 %)
 • Storbritannien (5 %)
 • Schweiz (3 %)

Vilka är de största bolagen som ingår i indexet?

Eftersom Avanza Zero är en indexfond och följer att aktieindex som består av aktier listade på Stockholmsbörsen (de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen), kommer också innehavet av företag rent regionsmässigt som sagt vara ensidigt. Dessa listor brukar dock vara mer intressanta än de som inkluderar amerikanska teknikföretag. De har liksom en tendens att alltid hamna först. Hursomhelst, nedan följer fondens tio största företag sett till innehav. Procentandelen är hur stor del av fonden respektive företag utgör.

Största innehav och tillhörande andel:

 • Atlas Copco A (8,0 %)
 • Volvo B (7,1 %)
 • Ericsson B (7,1 %)
 • Investor B (6,0 %)
 • Hennes & Mauritz B (5,8 %)
 • Hexagon B (5,5 %)
 • Sandvik (5,3 %)
 • Assa Abloy B (4,7 %)
 • SEB A (4,3 %)
 • Swedbank A (3,9 %)

Hur har indexet presterat historiskt?

På nedanstående bild (tagen juli 2022) kan du se utvecklingen av fonden sedan den först lanserades. Som du direkt kan lägga märka till, har kurvan en ganska tydlig trend. Sedan fonden lanserades 2006 har den alltså ökat med cirka 275 %, vilket inte är dåligt alls. Den senaste uppgången efter pandemin har sannerligen hjälp en hel del med detta dock och det är inte tydligt hur representativt det är av marknaden. Det är potentiellt så att vi ser en stabilisering av detta i nuläget, med den senaste tidens nedgångar.

Avanza Zero pris idag

Avanza Zero är en tillgång som över tid har gått väldigt bra. Priset har stadigt klättrat sig uppåt och visar inte direkt några tecken på att hejda sin övergripande trend. Som på alla grafer som visar prisutvecklingen under hela tillgångens livslängd, finns det en del nedgångar också, men dessa är faktiskt förhållandevist kortvariga om man jämför med andra liknande fonder. Detta har med största sannolikhet att göra med det jämförelsevis stabila svenska ekonomin.

Som du också kan se befinner vi oss just nu (juli 2022) i något av en lågkonjunktur. Om du däremot kollar på den ovanligt snabba utveckling efter februari 2022, så har man åtminstone en tes om vad som kan ligga bakom det. Det är med största sannolikhet en helt vanlig korrigering för det ovanliga läget vi befunnit oss i under de senaste två åren.

Investera i Avanza Zero med Skilling

avanza-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Avanza Zero med Skilling

avanza-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Avanza Zero Kurs

Ska man investera i Avanza Zero?

Avanza Zero är en bra fond för den som är ute efter att aktivt kunna förvalta sitt sparande i fonder utan att behöva betala avgifter. Det finns egentligen nästan inga fonder som Avanza Zero, alltså en fond som erbjuder så bra avkastning i förhållande till sina avgifter, vilka ju är 0 %. Detta innebär att du minimerar andelen av dina sparpengar som måste gå till att betala förvaltningen av fonden. Med tiden kommer låga avgifter också att löna sig ännu mer, då du totalt sett kunnat återinvestera mer och därmed bättre kunnat dra nytta av den kumulativa effekten av prisutvecklingen.

Morningstar ger Avanza Zero är betyg på 3 av 5 stjärnor, Avanzas egna riskbedömning är hög (6 av 7) och den rekommenderade sparhorisonten enligt Avanzas egna bedömning är minst 5 år. Läs gärna mer på Avanzas egna sida för fonden. Kom också ihåg att det alltid innebär en risk att investera. Investera alltså bara pengar du är villig att förlora och inte kommer behöva inom den närmsta tiden. Sätt en sparhorisont i förväg och håll dig till din strategi. Låt dig inte svepas med av känslor, vilket är den största orsaken till förluster när det kommer till aktieinvestering.

Olika sätt att investera i Avanza Zero

Det gäller att man är villig att ta en risk när man köper aktier och liknande finansiella instrument. Det var sant tidigare och det är sant nu. Vad som däremot har ändrats är hur lättillgängligt det numera är för gemene man att investera som ett sätt att spara på. Det har utvecklats flera handelsplattformar med tiden och det kan ibland vara lite svårt att välja. Nedan går vi igenom hur man investerar i Avanza Zero som privatperson. Kom ihåg att det aldrig finns en garanti för framtida avkastning.

Avanza Zero innehav hos Avanza

Det är ganska logiskt att Avanza Zero enbart erbjuds på handelsplattformen Avanza. Det är ju en fond som är utvecklad av samma företag! Tyvärr innebär också detta att de som vill använda andra handelsplattformar inte har möjlighet till det, om man då inte är villig att ha flera konton på olika plattformar. Läs vidare för att ta reda på mer.

Var ska man köpa Avanza Zero?

Avanza Zero erbjuds som sagt i skrivande stund enbart på Avanzas hemsida. Du måste alltså skapa ett konto hos dem för att kunna investera i fonden. Som vi nämnt tidigare under artikeln är detta ett sätt att locka till sig fler användare, vilket inte är någonting man kan klandra Avanza för då det trots allt är ett företag som vill tjäna pengar. Däremot innebär det tyvärr att många investerare som inte handla hos Avanza blir tvingade bara för att kunna få tag på fonden. Det är alltid omständligt att behöva hålla koll på fler konton på olika plattformar samtidigt.

Det är inte lätt att välja plattform, men om det är just Avanza Zero du är sugen på att investera i har du inget annat val än att använda just Avanza. Vi har däremot grundligt analyserat samtliga handelsplattformar på nätet och kommit fram till att det finns en hel del andra bra plattformar för svenska investerare som har ett utförliga utbud när det kommer till funktionalitet. Vi kan starkt rekommendera plattformen eToro som ett alternativ för ytterligare investering.

Investera i Avanza Zero hos eToro

Det finns inget som hindrar dig från att enbart göra ett konto hos Avanza för att investera i Avanza Zero och sedan göra ett konto på eToro för att utföra alla andra investeringar. Men du behöver heller inte helt förlita dig på oss, utan du kan helt enkelt göra ett konto och prova dig fram på egen hand. Nedan går vi igenom exakt hur man går tillväga för att skapa ett konto, sätta in pengar och börja köpa aktier med eToro.

1. Skapa konto

Till skillnad från många andra plattformar som går att använda i sverige, krävs inte BankID för att använda eToro. Allt du behöver göra är att skapa ett konto. Detta innebär såklart också att det är ännu viktigare att se till att ditt konto är säkert, vilket du bland annat kan göra genom tvåfaktorsautentisering och ett starkt lösenord. På bilden ovan ser du eToros startsida. Tryck på den gröna knappen där det står “Börja investera” för att påbörja processen.

Ovan ser du registreringssidan. Här är saker och ting ganska självklara. Läs gärna igenom texten till vänster och eToros regler. Det är också viktigt att åtminstone ha en ytlig förståelse för plattformens integritetspolicy och cookiepolicy. Ange därefter användarnamn, e-post och lösenord som passar. Du har också möjlighet att registrera dig med befintliga Google- och Facebook-konton. Det är upp till dig. Godkänn sedan avtalen och tryck på “Skapa konto”.

2. Sätt in pengar

När du har avslutat registreringen tas du direkt till eToros startsida. Detta är samma sida du ser när du sedan loggar in med ditt användarnamn och lösenord. Som du kan se har vi ännu inte verifierat vårt konto via e-post. Gör detta innan du fortsätter.

Här hittar du också en massa användbar information. Du har bland annat ditt flöde, vilket fungerar som ett vanligt flöde på plattformar som till exempel Twitter. Du har även lite information om stora prisrörelser på marknaden. För att börja sätta in pengar behöver du bara trycka på den blå knappen i det vänstra hörnet.

När du tryckt på knappen möts du en pop-up som visas ovan. Bilden förklarar väl egentligen sig själv här också. Allt du behöver göra är att välja vilken betalningsmetod du vill använda, ange rätt detaljer och trycka på “Insättning”. Vissa betalningsmetoder kräver att du redan gjort en insättning, så tänk på det. Också viktigt att notera är att du inte kan använda svenska kronor som valuta när du använder betalningsmetoden kredit- eller betalkort, men det bör inte ställa till med några större problem.

3. Sök efter valfri tillgång

Nu har du förhoppningsvis lite pengar på kontot, vilket innebär att det är dags att välja någonting att investera i. Som vi nämnt tidigare finns tyvärr inte Avanza Zero på eToro, men det finns flertalet liknande tillgångar som erbjuder liknande riskprofil och vinstpotential. Du kan ju alltid välja ett index som avspeglar det Avanzo Zero investerar i från första början och därmed få i princip samma investering. Som sagt, priset på Avanza Zero nödvändiggör att förvaltningen inte är för kostsam.

4. Börja handla!

När du har tagit dig fram till en tillgångs huvudsida är allt du behöver göra att trycka på den blå knappen i högra hörnet där det står “handla”. På sidan kan du också se användardiskussioner, prisrörelser och andra analytiska verktyg som ämnar förbättra din förmåga att fatta informerade investeringsbeslut. Att delta socialt är en av eToros största fördelar, så ta gärna vara på det när du ändå använder plattformen.

Investera i Avanza Zero med Skilling

avanza-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Avanza Zero med Skilling

avanza-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Avanza Zero Alternativ

Det absolut viktigaste när det kommer till att investera, är att man inte lägger alla sina pengar på en och samma tillgång, i ett och samma finansiellt instrument eller i ett och samma företag. Det gäller att man sprider ut sina investeringar på ett så strategiskt sätt som möjligt. Annars löper man nämligen risken att gå med stora förluster. 

Diversifiering är så mycket mer än bara att välja olika fonder, du måste också se till att dina investeringar är diversifierade regionsmässigt och sektormässigt. Vi har därför sammanställt en lista på några intressanta alternativ till Avanza Zero nedan. Se om den innehåller någonting som passar dig strategi.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Denna artikel är utformad för att ge nybörjare nya idéer om hur man kan investera sina sparpengar smart. Avanza Zero erbjuder ett bra alternativ och har en popularitet bland svenska investerare som reflekterar detta väl. Om du har ytterligare frågor som inte besvaras nedan, gå gärna tillbaka och läs igenom artikeln!

Hur bra är Avanza Zero?

Det mest slående med fonden är dess obefintliga avgifter. Det är alltså en högst ovanlig fond som kräver exakt 0 % i avgifter, vilket innebär att mer pengar kan gå till själva investeringen. Fonden klassas som riskfylld av Avanza själva, men prisutvecklingen talar emot det. I vilket fall som helst måste du själv göra en analys och bedömning. Det finns inget sätt att förutspå framtiden och det är därmed omöjligt att säga om Avanza Zero i längden kommer vara en bra investering eller inte.

Vad ingår i Avanza Zero?

Fonden är en indexfond som har som målsättning att så nära som möjligt följa utvecklingen av SIX30RX index, vilket är ett index som i sin tur följer de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Fonden använder bland annat diverse derivatinstrument för att effektivisera sin investering och ge ägare bättre avkastning. Fonden får som högst placera 20 % i ett innehav utan vidare finansiell inspektion av myndigheter.

När det kommer till företag kan du ta en titt i artikeln för att se exakt vad som ingår. Vi har också inkluderat en sektoruppdelning som förhoppningsvis ger en ganska bra bild av vad fonden har att erbjuda.

Varför går Avanza Zero ner?

I nuläget anser många att vi befinner oss i en marknadskorrigering sedan den förhållandevist kraftiga uppgången under pandemin. Nedgången följer helt enkelt det övergripande marknaden och är inte någonting som är specifikt för just fonden. Därmed måste man göra en helhetsanalys av den västerländska ekonomin för att kunna svara på frågan, vilket är en långt större uppgift än att bara analysera fonden.

Vad tjänar Avanza pengar på?

Det är en förståeligt fråga. Avanza har väldigt låga avgifter till kunden. Det främsta sättet är att de har dolda provisioner, vilket är ett sätt för nätbanker att finansiera sin verksamhet från andra fondbolag för att utföra förmedlingen.

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar