Investera i FTSE 100: Vad är det och hur köper man FTSE 100 Index 2022

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

FTSE 100, även känd som footsie, har länge ansetts vara en bra indikator på hur välmående storbritanniens och den internationella ekonomin är. Detta beror på att indexet innehåller både inhemska och internationella företag. Det tenderar dessutom att kraftigt påverkas av politiska och ekonomiska händelser över hela världen, vilket gör det till ett bra index för investeraren som vill veta hur andra investerare reagerar på vissa nyheter. Det kan ge dig en bra känsla för hur optimistiska eller nervösa andra investerare är. Detta kan i sin tur informera din egna beslut.

Investera i FTSE 100 med Skilling

ftse-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i FTSE 100 med Skilling

ftse-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Många investerare använder också FTSE 100 som ett sätt att hålla koll på lagstiftningar med ekonomiska implikationer i storbritannien. Således är detta index ett bra alternativ för investeraren som vill täcka en bredare marknad med sina investeringar, samtidigt som får en förhållandevist säker tillgång där risken att förlora dina pengar är låg.

FTSE 100 index ger en kostnadseffektiv exponering mot storbritanniens största företag. Många av dessa ingående företag har även internationell verksamhet, men vi tar en närmare titt på vilka kriterier företag måste uppfylla för att kunna ingå längre ned i artikeln. I följande guide kommer vi, förutom att gå in lite mer på djupet gällande detta index, även ge några exempel på handelsplattformar som man kan använda för att börja handla FTSE 100 snabbt och smidigt.

Vad är FTSE 100?

Financial Times Stock Exchange 100 index, förkortat FTSE, FTSE 100 eller footsie är ett index som följer utvecklingen av de 100 största företagen sett till marknadsvärde listade på London Stock Exchange (LSE). Detta index etablerades 1984 i samband med en bredare utveckling av index runtom i världen. FTSE 100 fungerade som storbritanniens svar på detta nyfunna behov och gav således inhemska och internationella investerare enkel exponering mot storbritanniens största företag.

Indikator på marknadshälsa

Indexet ses generellt sett som ett ackurat mått på hur välmående den engelska och internationella finansmarknaden är. Detta index innehåller som sagt enbart företag listade på LSE, men detta inkluderar många företag som bedriver internationell verksamhet. Detta gäller generellt sett för alla index som listar en aktiebörs största företag. Ju större företagen är, desto längre kommer också deras verksamhet sträcka sig från deras huvudkontor.

FTSE 250 är ett annat relaterat index som det kan vara relevant. Detta index listar de nästkommande 250 största företagen sett till marknadsvärde och utgör 15% av hela storbritanniens aktiemarknad. Vi har dessutom FTSE 350, vilket är en sammanslagning av FTSE 100 och FTSE 250 och utgör 95%. Med andra ord finns det många val när det kommer till att få bred exponering mot företag listade på LSE.

Vilka krav finns det för att ingå i indexet?

FTSE 100 består av de 100 största företagen listade på LSE. Detta är företag som har klarat sig väl i det långa loppet, alltså så kallade blue chip företag. Detta betyder att företaget i fråga generellt sett klarat sig hyffsat genom lågkonjunkturer och hållit ett förhållandevist stabil utveckling genom flertalet ekonomiska cykler. 

Genom åren har detta index gjort stora förändringar när det kommer till vilka företag som ingår. Den främsta anledningen är att vissa företag som tidigare ingick helt enkelt inte är har tillräckligt högt marknadsvärde längre, men det kan också bero på anledningar som fusion eller uppköp.

FTSE 100 genomgår dessutom flera förändringar kvartalsvis för att försäkra sig om att indexet erbjuder en träffsäker representation av storbritanniens aktiemarknad och att det faktiskt består av landets 100 största företag. Om till exempel en företagsfusion sker precis innan dessa förändringar officiellt genomförts, måste en ny bedömning göras.

FTSE Group

Styrelsen som utför bedömningen följer en väletablerad process när det kommer till att lägga till eller ta bort komponenter. Styrelsen består av en grupp självständiga experter som fyra gånger om året samlas för att utföra nödvändiga förändringar. Denna styrelse samlas under månaderna mars, juni, september och december, alltså kvartalsvis, och utför en ny analys av situationen på aktiemarknaden och huruvida nya förändringar i detta index behöver göras eller inte.

Marknadsvärdet är det primära måttet, och detta beräknas genom att multiplicera antalet aktier med företagets nuvarande aktiepris. Om företaget faller utanför gränsvärdena kommer det nedgraderas till FTSE 250, eller om det gått riktigt illa, inte inkluderas i något av dessa index. Eftersom styrelsens primära mål är att säkerställa indexets stabilitet, sker det dock ofta att dessa möten inte leder till några förändringar.

För att bli listad på FTSE 100 måste företaget alltså vara listat på London Stock Exchange, vara ett av de största företagen på denna börs sett till marknadsvärde och godkännas av den tillsatta FTSE Group styrelsen. Företagen måste också ha en viss likviditet och möta krav på finansiell stabilitet.

Vilka sektorer återfinns i indexet?

Låt oss nu gå in på djupet och kolla vad indexet faktiskt består av. Om du själv vill ta en titt kan du gå in på Fidelitys egna sida. Förhoppningsvis hittar du det du letar efter! Nedanstående lista ger dig en grov överblick över vad som ingår i indexet. Siffrorna är från januari 2022, så tänk på att innehållet kan ha ändrats något. Vi har behållit de engelska beteckningarna på respektive sektor för tydlighets skull.

 • Consumer Stables (17,91 %)
 • Financials (17,82 %)
 • Materials (13,39 %)
 • Industrials (12,16 %)
 • Health Care (11,73 %)
 • Energy (9,48 %)
 • Consumer Discretionary (6,87 %)
 • Communications (4,31 %)
 • Utilities (3,53 %)
 • Information Technology (1,41 %)
 • Real Estate (1,38 %)

Vilka är de största bolagen som ingår i indexet?

Nedanstående bild visar samtliga företag som för närvarande är listade på FTSE 100 och deras tillhörande årliga utveckling. Förhoppningsvis ger det dig en bra överblick och insikt i hur ett samlingsindex som detta har möjlighet att stabilisera mot till exempel lågkonjunkturer.

(juli 2022)

Nedan följer indexets 10 största företag sett till marknadsvärde samt deras prisförändring sedan början av året. Lägg märke till att listan ständigt förändras och att detta enbart ger en generellt överblick av indexet. För djupare analys måste du ha koll på samtliga företag, betydelsen av sektorn de tillhör, osv.

 • Astrazeneca PLC (YTD 28 %)
 • Shell PLC (YTD 23 %)
 • HSBC Holdings PLC (15 %)
 • Unilever PLC (-1,1 %)
 • GSK PLC (6,9 %)
 • Diageo PLC (-9,2 %)
 • British American Tobacco (27 %)
 • Rio Tinto PLC (-6,1 %)
 • BP PLC (13 %)
 • Glencore PLC (8,5 %)

Investera i FTSE 100 med Skilling

ftse-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i FTSE 100 med Skilling

ftse-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Hur har indexet presterat historiskt?

Nedan kan du se grafen från indexets skapelse tills nu. Med tiden har det genomgått en hel del upp och nedgångar, men med en bred överblick finns det en definitiv trend uppåt. Det är alltså inte så hög risk i att förlora dina pengar om du håller över tid.

FTSE 100 Kurs

Ska man handla FTSE 100?

Om du är intresserad av att diversifiera din portfölj mot storbritanniens marknad finns det inte många alternativ som ger dig lika goda möjligheter som FTSE 100. För de flesta privatinvesterare är det orimligt att analysera individuella företag om man bara vill få snabb exponering mot ett lands marknad. Det är i sådana fall som FTSE 100 index, FTSE 250 index och FTSE 350 index erbjuder en bra produkt.

Gör egen efterforskning

Som alltid, är det viktigaste att du undersöker saker och ting på egen hand. Låt det ta den tid det behöver, men se till att du alltid förstår vad du investerar i innan du lägger hårt förtjänade pengar på det. Det är också viktigt att du aldrig investerar mer än vad du kan förlora. 

Aktiemarknaden innebär stora risker för de som inte har en strategi och kan potentiellt leda till att du förlora dina pengar, så se till att du har råd att ta dem. Oförutsägbara händelser kan också innebära stora förluster, så var säker på att du aldrig riskerar att fullständigt förstöra din privatekonomi. Priset kan med andra ord sjunka i botten otroligt snabbt och oförutsägbart.

Men om du har pengar du vet att du kan lägga åt sidan utan större problem, så är FTSE 100 ett lämpligt index för dig som vill ha ett ganska stabilt index bestående av företag listade på London Stock Exchange. Trots några kraftiga nedgångar, har indexet över tid stått sig väl. Så du behöver inte ta den höga risken som aktieinvesteringar ofta medför.

Olika sätt att köpa FTSE 100

För inte så längesedan var det praktiskt taget omöjligt för privatpersoner utan större tillgångar att investera i företag och finansiella instrument och ta den höga risken som krävs för att gå med vinst. I dagens teknologiska styrda värld finns det däremot hundratals olika alternativ för privatpersoner som är intresserade av att spara sina pengar i någonting mindre statiskt än ett vanligt sparkonto på banken.

Det tämligen kryllar av handelsplattformar och det kan således kännas svårt att välja. Nedan går vi igenom några av de mest populära handelsplattformarna och hur du går tillväga för att registrera dig och börja investera.

Köp FTSE 100 hos Avanza

En av sveriges mest populära handelsplattformar måste nog vara Avanza. Nästan alla som sysslat med handel av aktier i sverige har någon gång använt Avanza. På Avanza är det visserligen lätt att skapa ett konto, komma igång med ett ISK och börja investera. Även om Avanza erbjuder många goda möjligheter, har det på senare tid utvecklats många alternativa handelsplattformar. Mer och mer börjar också internationella plattformar bli normen, vilket har lett till att konsumenter kunnat vänja sig vid ett bredare utbud funktioner. Vi rekommenderar därför eToro, även för den svenska investeraren. Mer om detta nedan.

Var ska man handla FTSE 100?

Som vi nämnde tidigare kan det vara svårt att hitta rätt plattform i dagens klimat i och med alla alternativ. De flesta har inte tillräckligt med tid för att genomföra grundliga analyser av olika plattformar för att välja, utan de flesta tar första bästa. Oftast är tyvärr första bästa inte alltid optimalt. 

Genom att noga väga flertalet för- och nackdelar mellan olika handelsplattformar, har vi däremot lyckats hitta en vi känner erbjuder bästa möjliga utbud på marknaden i skrivande stund, nämligen eToro, vilket är en av marknadens mest populära handelssajter. Det är i särklass det absolut bästa valet för dig som är intresserad av att investera i aktier.

Köp FTSE 100 hos eToro

 

Allt du behöver göra för att komma igång med eToro är att följa samtliga nedanstående steg. När du har gått igenom alla steg, det vill säga, skapat ett konto, satt in pengar, och handlat din första aktie, är du redo att börja investera självständigt på eToro. Det är alltså ingenting komplicerat och bör inte ta mer än fem minuter!

Steg 1: Skapa konto

eToros startsida (ej inloggad)

Det kanske ter sig ganska självklart, men det första steget är att skapa ett konto. Börja med att navigera dig fram till ovanstående sida. Du hittar den på följande länk: www.etoro.com/sv/.
Därefter behöver du bara trycka på den gröna knappen till vänster där det står “Börja investera”. På deras hemsida hittar du ytterligare information.

eToros registreringssida

Nu bör du ha kommit till själva registreringssidan. Läs gärna igenom texten till vänster, deras regler och villkor, riskinformation, integritetspolicy och cookiepolicy. Det är inte nödvändigt, men det är alltid bäst att veta vad det är man godkänner. Det räcker med att du skummar policyn som består av advokatjargong.

Därefter anger du användarnamn, e-postadress och lösenord och trycker på den gröna knappen “Skapa konto”. Dessa detaljer använder du sedan för att logga in. Du kan också välja att istället koppla ditt Google- eller Facebook konto, vilket skyndar på registreringsprocessen markant.

Steg 2: Sätt in pengar

eToros startsida (inloggad)

När du är klar med registreringen kommer eToro logga in dig automatiskt och du möts av ovanstående sida. Här kan du direkt komma igång. Du bör så snart som möjligt verifiera ditt konto, vilket du kan göra genom att trycka på knappen “verifiera” i mitten av sidan. Du bör därefter få ett mejl med instruktioner om hur du ska gå vidare. För att sätta in pengar trycker du på den blå knappen i vänstra hörnet där det står “Sätt in pengar”.

eToros sida för insättning av pengar

Nu är det dags att sätta in pengar. Här väljer du belopp, vilken valuta du vill använda och betalningsmetod. Därefter fyller du i uppgifter som överensstämmer med ditt valda betalningsalternativ och trycker på “Insättning”. Du kan tyvärr inte använda SEK när du betalar med kredit- och betalkort, utan i dessa fall måste du använda en internetbank som till exempel Trustly. Efter du har gjort din första insättning öppnas även fler betalningsalternativ upp för dig, till exempel Paypal och Skrill. Detta är av säkerhetsskäl. 

3. Sök efter "FTSE 100”

När du har satt in pengar är det dags att navigera sig till köpsidan för FTSE 100. Du gör detta genom att använda sökrutan högst upp på sidan. Här skriver du helt enkelt in “FTSE100” och trycker på det första alternativet som kommer upp. På tillgångens huvudsida kan du bland annat se nyheter, det historiska priset, och användardiskussioner.

4. Börja handla!

Allt du behöver göra nu är att trycka på den blå knappen i det högra hörnet för att börja handla FTSE 100. Med alla eToros verktyg kan du också genomföra en djupare analys om du vill det, samt delta i diskussioner på forumen. Det finns mycket att lära sig av andra, vilket är någonting de flesta handelsplattformar vanligtvis inte utnyttjar lika väl som eToro. Genom att läsa vad andra säger kan du också bättre förstå den höga risken att förlora dina pengar.

FTSE 100 Alternativ

Det är alltid viktigt att inte lägga alla sina pengar på en och samma tillgång då man alltid bör överväga flera. Man måste alltså diversifiera sina investeringar för att optimera sina chanser och framförallt, minska potentiella risker att förlora dina pengar när du inte har råd att ta dem.

Investera i FTSE 100 med Skilling

ftse-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i FTSE 100 med Skilling

ftse-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

 

Även om FTSE 100 har en tendens att vara ganska stabil, så kom ihåg att man bör överväga andra tillgångar och variera vilka finansiella instrument man använder. Låt oss till exempel säga att det av någon anledning går riktigt dåligt för den brittiska ekonomin under en viss period. Då hade det varit bra om man även hade andra tillgångar som kunde väga upp. Nedan följer några intressanta alternativ till FTSE 100 som förhoppningsvis kan ge dig några idéer om du vill diversifiera portföljen.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Vi har utformat denna guide för att ge dig som nybörjare insyn i vad FTSE 100 faktiskt är, hur du går tillväga för att investera i det och hur du investerar ansvarsfullt. Om du har ytterligare frågor hoppas vi följande sektion kan hjälpa besvara några av dem. För mer information, se artikeln.

Vad är FTSE 100?

FTSE 100 index är ett aktieindex innehållandes de 100 företag listade på London Stock Exchange med högst marknadsvärde, så kallade blue chip företag. Detta index sköts av FTSE Group, vilket är ett dotterbolag till LSE. FTSE Group skapades som en följd av ett samarbete mellan tidningen Financial Times och LSE och lanserade indexet 1984.

FTSE ger en bred överblick över storbritanniens marknad. Även om detta index innehåller många företag med internationell verksamhet, ger det den potentiella investeraren exponering mot den brittiska marknaden. För att inkluderas i detta index måste ett företag godkännas av en speciellt tillsatt styrelse av FTSE Group. För mer information, läsa gärna igenom guiden!

Kan jag investera i FTSE 100?

Absolut! I ovanstående guide går vi igenom steg för steg hur du kan registrera dig på eToro och börja handla. I dagens läge är möjligheterna praktiskt taget oändliga för privatinvesteraren och det finns mycket att välja mellan.

Vad som är viktigt att komma ihåg är att investering alltid medför risker att förlora dina pengar, så se till att du förstår den höga risken att förlora innan du börjar köpa aktier. Detta gäller alltså även om det är blue chip aktier med gott anseende. Det finns aldrig några garantier och man riskerar alltid att förlora pengar, även om tillgången är förhållandevist säker. Det finns ingen som vet vilka vurpor marknaden kommer göra i framtiden, så att ta den höga risken kanske inte alltid är det bästa valet!

Hur väl reflekterar FTSE 100 aktiemarknaden överlag?

Även om FTSE 100 index enbart innehåller aktier listade på LSE, det vill säga, aktier inom storbritannien, så ger det investerare bra exponering mot den internationella marknaden som man definitivt bör överväga att inkludera. Detta beror på att indexet innehåller landets absolut största företag. Dessa har självklart verksamhet som sträcker sig utanför landets gränser, vilket definitivt gör tillgången mer säker mot skarpa inhemska skiftningar och minskar den höga risken att förlora pengar.

Vilka företag ingår i FTSE 100?

Vi går igenom detta mer på djupet i själva artikeln, men för att kortfatta beskriva det, består FTSE 100 av storbritanniens 100 största företag sett till marknadsvärde som dessutom uppfyller vissa likviditetskrav och anses lämpliga att inkludera av FTSE Group. Definitivt någonting privatinvesteraren bör överväga!

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar

Allt du behöver göra nu är att trycka på den blå knappen i det högra hörnet för att börja handla FTSE 100. Med alla eToros verktyg kan du också genomföra en djupare analys om du vill det, samt delta i diskussioner på forumen. Det finns mycket att lära sig av andra, vilket är någonting de flesta handelsplattformar vanligtvis inte utnyttjar lika väl som eToro. Genom att läsa vad andra säger kan du också bättre förstå den höga risken att förlora dina pengar.