Investera i Klarna: Varför skulle man köpa Klarna Aktier?

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

Det finns många anledningar att vilja investera i Klarna och om du är en av dem är du långt ifrån ensam. Klarna har tagit ett ordentligt fäste i e-handelsbranschen och bankvärlden och har gjort en fantastisk resa upp i toppen.

Investera i Klarna med Skilling

klarna-logo
5/5

*Du riskerar ditt kapital. Andra avgifter kan tillkomma.

Investera i Klarna med Skilling

klarna-logo
5/5

*Du riskerar ditt kapital. Andra avgifter kan tillkomma.

I denna artikel berättar vi för dig hur du kan handla Klarna-aktier när de snart bli börsnoterade.

Klarnas logga

Varför ska man investera i Klarna?

Det finns många olika anledningar till varför man bör investera i Klarna.

Klarna förväntas bli börsnoterat i år 2021 eller nästa år 2022 och intresset för bolaget är stort. Det finns många som är intresserade av att få en bit av kakan men det kan bli tufft att roffa åt sig en bit.

Med en otrolig värdering, är Klarna på pappret värt 31 miljarder dollar är de högre värderade än Spotify och Eriksson och nästan ikapp Volvo.

När de blir börsnoterade förväntas Klarna bli en av de mest spännande och handlade aktierna på börsen.

Vad är Klarna?

Klarna Holding AB är ett svenskt fintechbolag grundat 2005 ursprungligen under namnet Kreditor Europ AB. Bolaget tillhandahåller betallösningar inom e-handelsbranschen där företagskonceptet är att konsumenterna får varan först och betalar efteråt.

Företaget bytte namn till Klarna Bank år 2017 då de fick banktillstånd.
För att en konsument skall kunna handla hos en ansluten näringsidkare, måste konsumenten först vara bankkund hos Klarna. Det gäller även om det är en direktbetalning med kort.


År 2011 lanserade Klarna även en tjänst för mobila applikationer som gör det möjligt för konsumenten att köpa varor i ett företags befintliga mobilapplikationer utan att behöva ange känsliga uppgifter.

Information om Klarna

Företaget grundades av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalbeth och Victor Jacobsson år 2005.

År 2019 blev företaget Europas högst värderade fintechbolag och sedan 2021 är värderingen på företaget ca 377 miljarder kronor. Världen över har de 2014, 85 miljoner konsumenter och 200 000 handlare som använder sig av deras produkter och tjänster.

Investera i Klarna med Skilling

klarna-logo
5/5

*Du riskerar ditt kapital. Andra avgifter kan tillkomma.

Investera i Klarna med Skilling

klarna-logo
5/5

*Du riskerar ditt kapital. Andra avgifter kan tillkomma.

Koncernen har omkring 3 000 anställda och är verksam i 17 länder med en omsättning på 7,154 miljarder kronor.

Av deras största konkurrenter på dessa marknader är svenska PayEx, nederländska AfterPay och PayPal i USA. Deras kundbas består till största del av konsumenter som registrerats som Klarnas företagskunder.

Bolaget erbjuder tjänster så som Klarna Faktura, Klarna Konto, Klarnakort, Klarna Checkout och Klarna direkt.

Klarna meddelade i juni 2021 att de påbörjade sin lansering av deras nya Klarna Comparison Shopping Service.

Klarnas grundare

Industrier som behöver Klarna

Det finns flertals industrier som gynnas av företagets verksamhet.

  • E-handelsbranschen behöver smidiga sätt att handla och betala via, så att kunderna är trygga och inte behöver uppge för mycket känslig information.
  • Butiker av olika slag gynnas av att kunna sälja sina produkter på ett smidigt betalningssätt.

Hur har Klarna gjort som en investering de senaste åren?

Klarna uppges planera en börsnotering i år 2021 eller under år 2022. De är på pappret värda 31 miljarder dollar efter den senaste kapitalrundan i mars.

Enligt uppgifter inkomna till Di Digital, värderas nu bolaget högre än Spotify, som för tillfället har ett börsvärde om 45 miljarder dollar.

Klarnas företagsvärde förväntas närma sig 415 miljarder kronor alltså 50 miljarder dollar och är i närheten av AB Volvo, med värdering på 434 miljarder kronor. Klarna är även högre värderat i dagsläget än Ericsson på 366 miljarder kronor.

Många är sugna på framtida investeringar i bolaget när de ser ut att kunna fortsätta göra samma raketresa uppåt ett tag till. Många vill ha en bit av kakan men få kommer att få chansen när det blir dags, så det är dags att börja tänka ordentligt på att vara snabbt ute.

Klarna idag

Idag är Klarna ett globalt bolag som är etablerade i 17 länder med omkring 3 000 anställda värden över. Bolaget erbjuder ett flertal tjänster som bank och inom e-handelsbranschen.

Bolaget är registrerat på Nasdaq. Klarna uppges planera en börsnotering i år 2021 eller potentiellt under 2022.

Klarna Aktiekurs

Klarnas aktiekurs går att följa enkelt och kostnadsfritt i realtid via denna länk. Här kan du se den senaste uppdateringen, tabell per år och månad samt pris per aktie. Kursen uppdateras varje sekund så du alltid kan se den senaste uppdateringen.

Ska man investera i Klarna?

Precis som med liknade svenska och utländska storbolag, ser vi att investeringar i Klarna kommer kunna bli väldigt populärt och att priserna troligtvis kommer stiga.
Många förväntas att tidigt investera i Klarna när de blir börsnoterade och med förväntade värderingsökningar ser möjligheterna bra ut för bolaget.

Men all investering bör tas med varsamhet. Det är aldrig säkert att du får den vinst du önskar av dina investeringar. Värdet kan både öka och minska och det finns aldrig någon garanti för framtida avkastning så det är viktigt att göra din läxa innan du ger dig in på marknaden. Då kan du känna dig säkrare på att du gör ett smart och stabilt val som passar dig ekonomiskt.

Olika sätt att investera i Klarna

Det finns flertals alternativ för att köpa aktier idag. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ. Du kan även investera direkt i bolag som till jobbar direkt med Klarna på ett eller annat sätt.

Eftersom du kan investera både direkt i Klarna och i företag som arbetar med dem, leder det till att det finns en uppsjö alternativ för dig att välja mellan för dina investeringar.

Investera i Klarna hos Avanza

Hos Avanza kan du handla med aktier, ETC och fonder. De har ett användarvänligt upplägg, är en av Sveriges mest använda investeringsportal och är ett bra alternativ för dig som enkelt vill handla med aktier.

Handla Klarna via ETF

ETF är en förkortning för Exchange Traded Fund, alltså en börshandlad fond. Det är precis som det låter, en fond som handlas på en börs.

Namn

Utvalt år i %

FDIS

31.29%

RTH

0.35%

XLY

23.25%

VCR

0.21%

Köpa Klarna Aktier

Vad gäller att köpa Klarna-aktier, när de blir börsnoterade, så kan du antingen investera långsiktigt eller med kortsiktig CFD-handel. För att veta vilken av dessa metoder du bör välja bör du se på din tidslinje för dina investeringar. Om du tänker investera långsiktigt eller om du vill handla kortsiktigt med hävstång i jakten på större vinster, med en mer aggressiv handelsstrategi.

Investera i Klarna med Skilling

klarna-logo
5/5

*Du riskerar ditt kapital. Andra avgifter kan tillkomma.

Investera i Klarna med Skilling

klarna-logo
5/5

*Du riskerar ditt kapital. Andra avgifter kan tillkomma.

Långsiktig aktiehandel går ut på att köpa och hålla aktier i ett visst företag på lång sikt. Då försöker du dra nytta av antingen utdelningsbetalningar eller en ökning av aktiekurs över en längre tid.

Om du istället vill generera kortsiktiga vinster kan det vara bättre för dig att handla snabbt med aktier än att hålla dem i din portfölj, via handel av CFD:er.
Via CFD-handel är målet för investeraren att köpa och sälja aktier snabbt för att dra nytta av kortsiktiga värdefluktuationer.

Vad påverkar Klarna priset?

Världsekonomin påverkar Klarnapriset då det är bank och e-handelstjänster bolaget sysslar med.

Köptrender och köplust har en stor påverkan på priset. När fler har en större ekonomisk möjlighet att handla produkter via nätet ökar också behovet för smidiga och säkra sätt att betala för produkterna.

Om e-handelstrenden mot all förmodan skulle minska, kommer det påverka behovet för säkra och smidiga sätt av e-handelstjänster.

Industri

E-handelsindustrin är en starkt växande bransch. Trenden att handla via nätet växer stadigt, inte minst efter Coronapandemin slog till och allt fler var antingen tvungna på grund av lockdown eller valde att handla distans.

Allt fler länder får också större möjligheter att digitalisera sina butiker och sälja via internet och med det ökar också köplusten och möjligheterna.

Investera i Klarna med eToro

logo-etoro
5/5

Disclaimer: Vänligen notera att handel med CFD:er innebär stora risker då du kan förlora pengar snabbt. 68 % av alla som handlar med CFD:er hos Etoro förlorar pengar. Överväg om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd

Dock är e-handel en rätt tuff marknad mer flertal olika konkurrenter och bankbranschen lika så. Men Klarna ser ut att klara sig bra och har goda förutsättningar för att fortsätta likadant inom den kommande framtiden.

Vart kan man investera i Klarna?

Det finns flertals alternativ för sig som vill handla aktier idag. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ. Förutom det kan du även till exempel investera direkt i bolag som jobbar med Klarna på olika sätt.

Investera i Klarna hos eToro

eToro är en världsledande handelsplattform. Du kan skapa ett konto och handla enkelt och smidigt med aktier. Plattformen är även känd för sina kraftfulla verktyg vilka ger dig möjligheten att sköta dina affärer utan hinder.

 

Här nedan hjälper vi dig att enkelt komma igång via eToro

1. Skapa konto

Skapa ett konto hos eToro via deras hemsida www.etoro.com och tryck på ¨Gå med nu¨ och logga in.

etoro

2. Sätt in Pengar

När du går med i handlingsplattformen behöver du sätta över en valfri summa för att handla med. Du kan överföra pengar bland annat via Paypal eller banköverföring.

fylla på ditt konto

3. Sök efter "Klarna"

 

Under sökfliken kan du sedan välja ¨Klarna¨. Där kommer du sedan kunna se olika investeringsmetoder, avkastning och inköpspriser.

search bar

4. Börja handla Klarna!

Efter det är det bara att börja handla enkelt och lätt utan avgifter eller kostnader.

Klarna Alternativ

Det finns andra företag som kan vara intressant för dig att investera i. Läs mer om några av våra utvalda alternativ nedan.

FAQ – Vanliga frågor och svar

För mer information, har vi här nedan svar på några av de vanligaste frågorna om Klarna och investeringar i bolaget.

Har Klarna aktier?

Ja, men bolaget är inte börsnoterat i nuläget. Klarna uppges planera en börsnotering i år 2021 eller potentiellt under 2022. Bolaget är registrerat på Nasdaq

Vad ska man tänka på när man köper aktier?

Det ser ut att bli ett bra år för Klarna och investeringsmöjligheterna är goda, men all investering bör tas med varsamhet. Det är aldrig säkert att du får den vinst du önskar av dina investeringar. Värdet kan både öka och minska och det finns aldrig någon garanti för framtida avkastning så det är viktigt att göra din läxa innan du ger dig in på marknaden. Då kan du känna dig säkrare på att du gör ett smart och stabilt val som passar dig ekonomiskt.

Vill du köpa aktier i Klarna innan bolaget går till börsen? Så här kan du göra

Det finns två sätt att anmäla intresse för att teckna aktier i en börsnotering innan bolaget har gått till börsen.

Det första är att det finns en speciellt utformad anmälningssedel för introduktionen som du kan skicka in till det emissionsinstitut som håller i börsnoteringen. Om du får tilldelning, det vill säga får alla eller en del av de aktier du begärt, kommer du att få en avräkningsnota hemskickad som du behöver betala.

 

Det andra sättet är att det brukar gå att skicka sin anmälan elektroniskt via den bank där man har sitt konto. Oftast måste man göra på det sättet om man vill teckna aktierna på ett ISK (investeringssparkonto) eller en Kapitalförsäkring.

Vad är Klarna värt?

Bolaget värderades år 2021 till 377 miljarder kronor.

Vad för tjänster erbjuder Klarna?

¨Få först, betala efter leverans¨ ger kunden möjlighet att först få hem och testa varan och sedan betala för den. Det är den huvudsakliga grundtanken med företaget.
Bolaget erbjuder tjänster så som Klarna Faktura, Klarna Konto, Klarnakort, Klarna Checkout och Klarna direkt.

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar