Investera i Länsförsäkringar Global Indexnära: Vad är det och hur köper man fonden Index i 2022

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

Även om svenska investerare allt mer börjat inrikta sig mot den amerikanska och internationella aktiemarknaden, så kvarstår länsförsäkringar global indexnära som en global men inrikesstyrd indexfond som ett populärt alternativ. Fonden hamnar kontinuerligt i topplistor och rankas högt bland flera svenska och globala handelssajter, vilket till stor del beror på dess strategiska innehav och låga avgifter. Den har också genererat intresse hos investerare som är mindre intresserade av enbart inhemska aktier.

Fonden skiljer sig från många andra populära fonder med att följa ett globalt index, nämligen indexet MSCI World Total Net Return. Detta ger fonden en betryggande riskspridning, samtidigt som den tar till vara på en hälsosam global finansmarknad. Fondens innehav sträcker sig som sagt över hela världen, vilket skiljer sig från många andra svenska indexfonder som vanligtvis enbart följer svenska företag. Det är inte svårt att förstå hur detta ger bättre riskspridning. Istället för att lägga alla pengar på den svenska marknaden, så sprids tillgångarna ut över flera länder. Därmed är det inte lika sannolikt att en enda händelse kommer påverka värdet kraftigt.

Investera i Länsförsäkringar Global Indexnära med Skilling

Länsförsäkringar-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Länsförsäkringar Global Indexnära med Skilling

Länsförsäkringar-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Avanza Global är en annan fond som ebjuder liknande innehav, men eftersom denna är registrerad i Luxemburg är skatten betydligt högre. Länsförsäkringars fond är registrerad i sverige, vilket innebär att enbart 15 % skatt dras, till skillnad från Avanza Globals 30 % på grund av Luxemburgs specifika skatteregler relaterade till aktiefonder. I följande artikel kommer vi gå in lite mer på djupet om fonden, hur fonden väljer sitt innehav och hur du går tillväga för att börja investera i fonden. Låt oss nu ta en närmare titt på vad Länsförsäkringar Global Indexnära och det underliggande indexet MSCI World Total Net Return faktiskt är.

Vad är Länsförsäkringar Global Indexnära?

Länsförsäkringar Global Indexnära är en global fond som länge varit aktiv på marknaden. Det är ett klassiskt och förhållandevist billigt alternativ som ger investerare en mer traditionellt stabil tillgång. Fonden genomför placeringar i diverse företag verksamma i olika branscher som dessutom ingår indexet MSCI World Total Net Return. Syftet är att återspegla utvecklingen av en mer global aktiemarknad. Klicka här för att ta en titt på Länsförsäkringars jämförelsesida för fonder om du vill utföra en närmare analys.

Om man söker på fonden, får man upp en hel del nyheter som rör dess avgifter. Detta beror på att det skett många korrigeringar genom åren och att en stor del av det som lockar investerare är de låga avgifterna. På senare tid har dessa stabiliserat sig något och i skrivande stund har fonden jämförelsevis billiga avgifter. Fonden riktar sig främst mot investerare som vill spara långsiktigt på globala aktiemarknader. Placeringens officiella mål är helt enkelt att följa utvecklingen av sitt underliggande index (indexet MSCI World Total Net Return) genom strategiska placeringar. Fondens tre största sektorer är informationsteknik, hälsovård samt finans och fastighet.

Vilka krav finns det för att ingå i indexet?

Det finns inga ytterligare krav annat än att ingå i det underliggande indexet MSCI World Total Net Return. Ansvariga förvaltare väljer innehav, så investerare kan känna sig säkra i att inga konstiga val görs.

Avgifter

I jämförelse med andra fonder som är aktivt förvaltade, tenderar indexfonder att vara betydligt billigare. Det beror helt enkelt på att fonder som förvaltas aktivt måste ha mer arbetskraft riktad mot att välja innehavet. Det kräver ofta mer djupgående analys för att ge investerare en bra produkt, vilket såklart också kräver fler analytiker. Länsförsäkringar Global Indexnära har en förvaltningsavgift på enbart 0,20 % och en fondavgift på 0,12 %. På fondavgiften gäller pensionsmyndighetens rabatt. Detta innebär att fonden generellt sett har lägre avgifter än vad man kanske annars hade förväntat sig av en vanlig indexfond.

För inte så länge sedan gjorde fonden ett ganska underhållande misstag. De gick ut med att en avgift på 2 % på både köp och sälj skulle sättas i bruk helt utan förvarning, vilket såklart fick investerare över hela nätet att gå igång ordentligt. När du söker på fonden får du fortfarande upp en hel del varningar om detta. För det första var avgiften otydligt kommunicerad och för det andra var den orimligt hög. Det visade sig dock att detta bara gällde länsförsäkringars egna plattform och inte andra banker som till exempel Avanza. Om man ska peka på någonting negativt med fonden, så är det väl egentligen denna mediahärva!

Vilka sektorer återfinns i indexet?

Fonden täcker flera sektorer och branscher, så låt oss ta en närmare titt på detta för att se vad detta innebär mer specifikt i praktiken.

Sektorer

Följande siffror är från slutet av juni 2022:

 • Informationsteknik (24,6 %)
 • Hälsovård (15,7 %)
 • Finans och fastighet (14,4 %)
 • Sällanköpsvaror- och tjänster (10,8 %)
 • Övrigt (10,5 %)
 • Industrivaror- och tjänster (8,7 %)
 • Telekomoperatörer (7,8 %)
 • Dagligvaror (7,5 %)

Branscher

 • Mjukvara (9,29 %)
 • Hårdvara (8,52 %)
 • Läkemedelstillverkare (7,44 %)
 • Banker (6,31 %)
 • Halvledare (5,30 %)
 • Detaljhandel (5,24 %)
 • Försäkring (4,52 %)
 • Interaktiv media (4,23 %)
 • Konsumentvaror (3,87 %)
 • Medicinteknik och utrustning (2,89 %)

Fördelning sett till 7 största regioner

 • USA (69,79 %)
 • Euroområdet (8,45 %)
 • Japan (6,49 %)
 • Europa ex euro (5,58 %)
 • Storbritannien (3,75 %)
 • Kanada (2,59 %)
 • Australasien (1,85 %)

Vilka är de största bolagen som ingår i indexet?

Nedan följer indexets 10 största placeringar, deras utveckling det senaste året och hur stor andel av indexet de utgör. Kom ihåg att listan ständigt kommer genomgå förändringar, så för en djupare analys är det värt att kolla igenom varje individuellt företag istället.

Företag

Andel av fondinnehav

Year-to-date

Apple Inc

6,4 %

-17,18 %

Microsoft Corp

4,1 %

-24,40 %

Amazon.com Inc.

2,2 %

-31,76 %

TESLA MOTORS

1,4 %

-31,71 %

Alphabet Inc Klass A

1,3 %

-24,73 %

Alphabet Inc Klass C

1,2 %

-24,03 %

Nvidia Corp

1,2 %

-45,26 %

Unitedhealth Group Inc

1,0 %

+3,34 %

Berkshire Hathaway B

1,0 %

-7,61 %

Johnson & Johnson

1,0 %

-42,58 %

Hur har indexet presterat historiskt?

Fonden har en avkastning som ligger nära avkastningen av indexet MSCI World Total Net Return. Oavsett hur det går för det underliggande indexet, måste man se det som en framgång så länge fonden lyckas följa utvecklingen eftersom detta är den genomgripande målsättningen. På ett halvt decennium har fonden ökat med cirka 75 %. Om man vill analysera priset kan det vara en bra idé att inte inkludera den för närvarande gällande nedgången i aktiemarknaden, så detta inte återspeglar prestandan över en längre tidsperiod.

Investera i Länsförsäkringar Global Indexnära med Skilling

Länsförsäkringar-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Länsförsäkringar Global Indexnära med Skilling

Länsförsäkringar-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Länsförsäkringar Global Indexnära idag

Nedan ser du grafen för hur väl indexet presterat under de senaste fem åren i jämförelse med Morningstar Sweden. Det har absolut varit en hel del upp- och nedgångar, men trenden talar för sig självt. På senare tid har det skett en viss nedgång, men detta är en följd av den senare tidens nedgångar.

Länsförsäkringar Global Indexnära Kurs

Ska man investera i Länsförsäkringar Global?

När det kommer till att investera i en globalfond, är det viktigt att känna till lite om vilka som förvaltar den, fondens specifikationer och hur den står sig i förhållande till andra liknande fonder. Eftersom det var ett bra tag sedan fonden fick medial uppmärksamhet i samband med problemen relaterade till avgifterna, så har fonden haft en ganska stabil uppgång. På senare tid har det såklart skett en liten nedgång, men detta är inte exklusivt för fonden, utan gäller på hela aktiemarknaden.

Fonden har haft ett bra rykte under i princip hela sin livslängd och fortsätter ge privatinvesterare förtroende, så det är absolut ingen svår rekommendation som potentiell investering. Tänk bara på att man aldrig kan vara helt säker och att det alltid finns risker med att investera. Eftersom fonden följer ett väletablerat index (indexet MSCI World Total Net Return) kan man ha förhållandevist hög säkerhet.

Vad är positivt med fonden?

Fonden har sedan lanseringen 2013 fungerat i stort sett utan några större problem. Det är en ganska vanlig fond att rekommendera och det finns absolut en anledning till detta. Många konkurrenter har däremot byggt upp ett liknande omdöme med tiden, till exempel Avanza Zero, vilket betyder att det ibland kan vara bättre att titta på nyare analyser. Det vill säga, äldre analyser löper risken att inte göra relevanta jämförelser med fonder som erbjuder en liknande produkt.

Detta är egentligen en fond som passar de allra flesta. Det är ett utmärkt alternativ för den som vill ha en globalfond i sin portfölj och som man inte vill behöva betala en massa avgifter. Precis som alltid, så kanske man inte ska lägga alla sina pengar i en och samma fond, men Fonden ger en bra grund.

Restriktioner är det heller inte något tal om. Däremot har fonden ett väldigt specifikt miljöinriktat mål. De har alltså en hållbarhetsprofil som de följer där det ingår att man ska tänka på miljöaspekter, sociala aspekter, mänskliga rättigheter, sätten bolagen styrs på och hur transparenta de är mot sina aktieägare. Ännu ett pluspoäng när det kommer till trovärdighet alltså!

Olika sätt att investera i Länsförsäkringar Global

Förr i tiden var det svårt för privatpersoner att investera. Inte minst behöver man faktiskt vara där på plats, men man behövde ofta betydande kapital för att överhuvudtaget komma igång. Numera kan man istället investera i valfri tillgång från tv-soffan, någonting som måste varit fullständigt otänkbart för inte så länge sedan. Därav kryllar det också av handelsplattformar som försöker fylla detta nyfunna behov. Det kan ibland vara svårt att veta vilken man ska välja, men fortsätt läsa så kanske det blir tydligare för dig.

Investera i fonden hos Avanza

Avanza är otvivelaktigen en av sveriges kändaste handelsplattformar. Det är väl dit de första tänker att de ska gå om de någon gång blir sugna på att spara i aktiemarknaden istället för på ett traditionellt sparkonto. Då kanske de öppnar ett ISK, följer några proffsråd och slutar tänka på det.

Var ska man investera i Länsförsäkringar Global?

Nyare plattformar har så mycket mer att erbjuda än äldre spelare som Avanza. Med plattformar som till exempel eToro erbjuds du bland annat saker som copytrading, forum och virtuell valuta som du kan använda för att förbättra din strategi. Vi har gjort en grundlig analys på hela utbudet av handelsplattformar på den svenska marknaden och resultatet är att även om det finns många bra konkurrenter, är eToro det bästa alternativet på långa vägar.

Investera i Länsförsäkringar Global Indexnära med Skilling

Länsförsäkringar-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Länsförsäkringar Global Indexnära med Skilling

Länsförsäkringar-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Länsförsäkringar Global hos eToro

Vi har gjort nedanstående guide så kort och koncis så möjligt för att dig som är sugen på att använda eToro. När du har gått igenom alla steg är du redo att börja investera. Det tar inte mer än några minuter!

1. Skapa konto

Det kommer nog inte som någon överraskning, men det första steget är att skapa ett konto. Ta dig till sidan som visas på ovanstående bild (www.etoro.com/sv/). Därefter räcker det att du trycker på den gröna knappen “Börja investera” för att ta dig vidare

Nu är du framme vid själva registreringssidan. Fyll i användarnamn, e-post och lösenord, godkänn villkoren och tryck på “Skapa konto”. Alternativt kan du ansluta ditt Google- eller Facebook-konto.

2. Sätt in Pengar

När du har skapat ett konto och loggat in, möts du av följande panel. Börja med att verifiera ditt konto. Tryck sedan på den blå knappen i vänstra hörnet “Sätt in pengar” för att göra din första insättning.

Som bilden ovan visar har du några alternativ när det kommer till att sätta in pengar. Välj det betalningsalternativ som passar dig bäst, ange summan du vill sätta in, tillhörande persondetaljer och tryck på “Insättning”.

3. Sök efter "Länsförsäkringar Global Indexnära"

Nu är du redo att sätta igång! Sök helt enkelt på tillgången du vill investera i (i det här fallet på fonden) och tryck på det första alternativet som kommer upp.

4. Börja handla!

När du är inne på tillgångens huvudsida trycker du helt enkelt på den blå knappen i det högra hörnet för att börja investera i fonden. Här hittar du också diverse detaljer om tillgången som förhoppningsvis kan hjälpa dig utveckla din strategi.

Länsförsäkringar Global Indexnära Alternativ

Ett råd du säkert hört tidigare, är att det inte är en bra idé att lägga alla sina pengar på en och samma tillgång. I detta fallet är det absolut ingen skillnad. Det är väsentligt att du diversifierar dina investeringar oavsett hur bra analytiker anser att en viss tillgång är. Genom att diversifiera säkrar du dig mot potentiella risker. Därför har vi sammanställt en lista på några alternativ. Den följer nedan.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Denna guide är gjord för att hjälpa nybörjare komma igång med att investera i fonden. Förhoppningsvis har du fått några bra idéer av att läsa själva guiden, men om du vill friska upp minnet lite, eller helt enkelt inte har tid att läsa, sammanfattar vi det nedan.

Vad är Länsförsäkringar Global Indexnära?

Detta är en fond som lanserades 2013 av Länsförsäkringar. Den följer indexet MSCI World Total Net Return och utformar sina investeringar utefter detta mål. Fonden är överlag väl ansedd i sveriges på grund av dess låga avgifter.

Går det att köpa Länsförsäkringar Global Indexnära?

Självklart går det! Välj valfri handelsplattform och kör på. Genom vår granskning av marknaden har vi kommit fram till att eToro är det bästa alternativet, så vi rekommenderar den plattformen, men vilken som går egentligen bra.

Vilka företag ingår i fonden?

Scrolla gärna upp för att få en mer utförlig lista på de tio största företagen som ingår i indexet. Annars kan du alltid titta på MSCI World Return Net Return Index för att se på ett ungefär vilka företag som ingår. Du kan göra detta eftersom fonden har som mål att efterfölja utvecklingen av indexet så nära som möjligt.

Är det värt att köpa Länsförsäkringar Global Indexnära?

Förhoppningsvis har vi gett dig några bra idéer om hur du kan komma igång att investera. Däremot är det tyvärr i nuläget omöjligt för oss att förutspå framtiden och att veta vad din individuella handelsstrategi är och därav också omöjligt att ge ett bra svar på frågan. Allt vi kan säga är att indexet absolut passar de flesta handelsstrategier!

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar