Investera i Olja: den enda Guiden du behöver!

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

Att investera i olja är en bra investeringsmetod för dig som vill investera på ett mer långsiktigt sätt. Dessutom kan du tack vare olika investeringsmöjligheter, välja ett sätt som passar dig allra bäst. Då olja har en sådan betydande roll i världen och används inom flera viktiga industrier är efterfrågan mycket stor.

Trots detta finns det också stort tryck på att avveckla oljeindustrierna och satsa på en mer miljövänlig källa som drivmedel och inom våra industrier. Är olja en bra investering och på vilka olika sätt kan du investera i olja?

Investera i Olja med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Olja med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Varför ska man investera i Olja?

Olja är en av världens mest eftertraktade råvaror och marknad, där olja omsätter mer pengar på marknaden än alla övriga råvaror tillsammans. Det säger en hel del om oljans efterfrågan och användning, vilket gör investering av olja i form av oljeaktier, oljefonder eller certifikat väldigt populärt.  

Mycket eftertraktad råvara

Att investera i olja, är därför i de flesta fallen en mycket god investering och beroende på vilken investeringsform du väljer att använda, kan vinsten och omsättningen se lite olika ut. Detta beror då framförallt på om du väljer att investera i oljeaktier, investera i bolag som handlar eller utvinner olja och även hur stor investering du har gjort.

Men vad som framförallt skapar möjligheter vid investering i olja, är dess betydelse för världens industrier och samhällsfunktion. De flesta länder är idag beroende av olja för att ekonomin och samhället ska fungera och fram till dess att vi har hittat eller skapat en lika betydande råvara, kommer efterfrågan på olja att fortsätta vara hög.

Bra balansering av aktieportföljen

En annan mycket bestående faktor som gör olja till en mycket populär investering är att det används för att balansera ut portföljen. Eftersom priset på olja styrs av helt andra saker än vad till exempel aktier gör, kommer investeringen inte att följa till exempel världens ekonomi. Fördelen som en bredare portfölj ger, är att vinstchanserna blir högre om investeringen du gör är så bred som möjligt. 

Kunskap ger en bättre investering

Men att investera i olja har visat sig vara ett mycket gynnsamt val. Men för att din investering ska kunna växa och du därmed få en god förtjänst, är det viktigt att du har kunskap om hur oljepriset skiftar och vad som styr prissättning på olja i världen. Vill du lära dig mer om denna investeringsmetod och de olika sätt som du kan använda dig av, är denna artikel perfekt för dig. Vi listar de olika metoderna, vad de innebär och ger dig mer kunskap om hur olja har påverkat och fortfarande påverkar oss i världen.  

Utvinning av olja i Norge

Användning av Olja

Men varför är efterfrågan på olja så hög och hur använder vi egentligen olja i dag? Detta ska vi kika lite närmare på här. För att du ska kunna göra en bra investering är det nödvändigt att du känner till dess användning och hur vi brukar olja runt om i världen.

Investera i Olja med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Olja med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Bränsle

Råolja genomgår flera olika processer för att sedan kunna användas som bränsle i olika former. Bland annat används olja i tändare och som bränsle för fordon, flygplan och tåg. Antal bilar som brukas i världen har för flera år sedan överstigit en miljard. Detta innebär att en stor del av världens energiförbrukning, närmare runt 25 %. Tills elektriska fordon har utvecklats och är konkurrerande med bensindrivna fordon, kommer efterfrågan på olja att vara väldigt balanserad.  

Industrier som behöver Olja

Men utöver användning som bränsle och drivmedel, används också olja inom tillverkning av mängder av produkter och för att laga våra vägar. Handeln är fylld med produkter som har tillverkats med hjälp av olja, däribland kreditkort och kläder. Nedan kan du se en något mer detaljerad lista över industrier, där olja har en betydande roll. 

  • Elproduktion 
  • Asfalt och vägar 
  • Handel 
  • Klädesindustrin 
  • Tillverkning av fotoutrustning 
  • Bränsle

Oljas Historia

Oljan har haft en stor roll i samhället, sedan upptäckten av de första oljekällan på 22 meters djup år 1859 i delstaten Pennsylvania. Upptäckten gjordes av Edwin L Drake och har sedan dess tagit en allt större plats under historien. Detta var den första kommersiellt borrade oljekällan, men även innan detta har olja används sedan runt 1400-talet, i medicinskt syfte och för tätning.

Efter att oljan blev mer efterfrågad som lampbränsle år 1845, började man leta efter större oljeansamlingar som man kan kunde borra efter. Inte långt senare upptäcktes källan i Pennsylvania och historian är sedan ett faktum. Allt fler och fler användningsområden fick intresset för olja att öka ytterligare och borrtorn började att dyka upp lite här och var.

Till skillnad från andra industrier som till exempel silvergruvor eller koppargruvor, är oljeindustrin inte särskilt gammal. Trots detta börjar det bli allt svårare att hitta oljekällor. Det tar cirka 100 000 år för olja att bildas efter att växter och djur har förmultnats och sedan utsatts för rätt mängd tryck och värme. Det omvandlas då till kolväten och i ren form kallas det för råolja, men går också under namnen mineralolja, bergolja, nafta och även petroleum.

Olja idag

Vi är idag helt beroende av oljekällorna som finns i världen och använder olja för flera olika ändamål. Trots att man letar efter en förnyelsebar källa som inte är lika påfrestande för klimatet som olja är, gör behovet och efterfrågan av bränsle och från olika industrier att oljan är väldigt svår att avveckla. Vi kommer att vara lika beroende av olja, fram tills vi hittar ett alternativ som är minst lika effektiv som användning av olja är.

Eftersom oljekällorna idag är färre än när olja upptäcktes, har också priset för olja stigit markant uppåt, vilket därmed gör det till en mycket bra investering. Det är dock viktigt att du läser av marknaden, för att kunna investera vid rätt tillfälle och när priset ligger relativt lågt.

Oljans pris just nu

Olja säljs alltid på fat och priset beräknas i dollar därefter. Om man ser på de senaste tre åren har oljeaktierna stigit med cirka 25 %. Men eftersom priset på olja styrs av världens ekonomiska situation och konsumtion, är det viktigt att du investerar med is i magen och ett gott sinne för att välja rätt tidpunkt.

När ekonomin går bra, så kommer vi automatiskt att investera och handla mer. Detta kommer leda till ökad efterfrågan och eftersom olja är den absolut mest eftertraktade råvaran, så är det heller inte så konstigt att aktierna och fonderna stiger. Detsamma gäller då om ekonomin står still eller ekonomin försämras. Då kommer vi istället att handla mindre och dina oljeaktier kommer då att sjunka i värde.

Investera i Olja med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Olja med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Eftersom olja är en sådan användbar råvara som vi brukar på så många olika sätt, är olja en ganska säker investeringsform. Precis som med samtliga investeringar handlar det ibland bara om lite tur och investeringen bör ses som en mer långsiktig sådan, för att vara allra mest lönsam. Köp och sälj när det går bra, respektive dåligt och följ det ekonomiska läget i värdet för att kunna göra en bättre affär. Du kan i denna artikel följa priset för olja som uppdateras varje minut.

Ska man investera i Olja?

Precis som med all investering handlar det ofta om att investera vid rätt tillfälle. När aktierna står som högst och det inte finns någon förutsedd ytterligare uppgång, kanske detta inte är rätt tillfälle att investera. Det är också viktigt att du endast handlar med pengar som du inte är alltför beroende av.

Investering bör oftast ses som en långvarig sådan, så om du inom en snar framtid behöver använda pengarna är det alltså inte rätt tillfälle att köpa oljeaktier eller någon annan form av investeringsmetod. Investera smart och du kan känna dig både tryggare och även göra en betydligt bättre affär. Du vill hamna i en situation där du måste sälja aktierna när de har gått ner från det ursprungliga inköpspriset och du därmed gör en förlust.

Om man jämför olja som investeringsmetod med andra former av investering, kan du känna dig ganska trygg med detta. Olja har en väldigt betydande roll i världen, framförallt i flera stormakter som därmed också har inflytande över världens ekonomiska situation.

Olika sätt att investera i Olja

Men att investera i olja kan utföras på flera olika sätt. Med en växande digital marknad, finns det mängder av investeringsmetoder och aktörer att välja mellan. Detta gör dels att du kan göra en mer skräddarsydd investering, men också få en tydligare överblick på din investering och om den har ökat i värde eller sjunkit i värde sedan köpet.

Att inhandla ett oljecertifikat är idag väldigt vanligt och är ett alternativ till investering i oljebolag, oljeaktier eller fonder. Det finns såklart en viss marknadsrisk med att investera i oljecertifikat, men fördel är att priset baseras på marknaden så om oljepriset går upp kommer du att gå med vinst. Både Avanza och Nordnet erbjuder oljecertifikat och är enkelt att köpa. Med oljecertifikat behöver du heller inte göra en långvarig investering, då du kan spekulera på oljepriserna inom en snar framtid istället för långsiktigt.
Olje-CFD:er har sina fördelar och investerar via en CFD-plattform som är mycket enkel att använda. Kursgraferna är oftast enklare att få en bra överblick på och du behöver heller inte betala någon courtageavgift när du handlar med CFD:er. Det finns visserligen en avgift om du vill använda plattformen, där avgiften baseras på mellanskillnaden mellan köp- och säljpriset. En annan stor fördel är att du kan handla dygnet runt och om du är väldigt tekniskt kunnig, finns det även möjligheter att skapa automatiserade köp med CFD:er.

Men precis som alla former av investeringar finns det även risker och du kan förlora pengar om värdet skulle rasa. Det finns heller ingen möjlighet till ISK och eventuell vinst måste beskattas enligt det svenska regelverket.

Utöver detta har du lite andra olika investeringsmetoder, som du kan läsa lite mer ingående om nedan. Vi listar även några utmärkande tjänster och vilket digitalt investeringsbolag, som vi rekommenderar att du kikar lite extra på.

Investera i Olja hos Avanza

Avanza räknas som en mycket populär och eftertraktad tjänst, när det kommer till att investera i råvaror som då till exempel olja. Avanza erbjuder sitt egna oljecertifikat, vilket är värt att kika närmare på om detta är en form av oljeinvestering som du är intresserad av. Utöver detta erbjuder Avanza även ett väldigt gediget utbud av oljeaktier och fonder som du kan välja mellan.

Varför många uppskattar Avanza är just därför att deras tjänst är så enkel att använda och att du som kund enkelt kan jämföra aktiens graf och få en mycket tydlig överblick över aktiens historiska värde. Av samtliga investeringsbolag på marknaden, rekommenderar vi dock att du kikar lite extra på eToro. En tjänst som liknar Avanza på många punkter, men som även ger dig som användare flera andra fördelar.

Investera i Olja hos Nordnet

Även Nordnet räknas som en av de mer pålitliga och populäraste tjänsterna som vi har på svensk börsmarknad och som gör det mycket enkelt för dig att investera i både råvaror och ädelmetaller. Utbudet av oljeaktier och fonder är mycket stor, vilket gör det möjligt för dig att kunna göra ett mer skräddarsytt val. Du kan investera i oljecertifikat och kan få en bra överblick. Nordnet liknar Avanza på många sätt och är en mycket trygg och enkel tjänst att använda. Vi rekommenderar dock att du kikar lite extra på eToro, som du kan läsa mer om nedan.  

Graf över priset på aktier

Handla Olja via ETF

Att handla med amerikanska ETF är inte längre möjligt efter att det nya europeiska regelverket trädde i kraft. Samtliga ETF från USA har därför tagits bort från den svenska börsmarknaden och du kan därför inte längre ta del av denna investeringsform. Däremot finns det ett alternativ till ETF, som du kan du läsa mer om nedan. Så om du har tänkt att köpa ETF, kan detta vara någonting att kika vidare på istället. Du kan även fortfarande handla med icke amerikanska ETF.

Nedan kan se en tabell över hur priset har sett ut senaste året med några populära ETF:er på marknaden. Dessa kan du investera i både på Avanza, Nordnet och eToro.

Name 

One year in % 

IShares STOXX Europé 600 Oil & Gas UCITS ETF 

8.84 % 

Xtrackers Stxx Europé 600 Oil & Gas Swp UCITS ETF 

14.74 % 

Invesco STOXX Europé 600 Oil & Gas UCITS ETF 

22.43 % 

Lyxor STOXX Europé 600 Oil & Gas UCITS ETF 

13.81 % 

Oljeaktier

Utöver ETF, CFD och certifikat har du ytterligare en investeringsmetod som du kan kika på. Detta är oljeaktier. En mycket gynnsam investeringsform, ifall du har koll på marknaden och även inte är rädd för att ta risker i din investering. Priset på oljeaktier styrs av utbud och efterfrågan, där du investerar i ett specifikt oljebolag, producent eller annan aktör som är verksamma inom oljebranschen.

För att kunna göra en bra investering, när det kommer till oljeaktier är framförallt att du gör dina egna efterforskningar. Marknaden ändras ständigt och det är ett måste att du själv jämför olika aktier och kikar på dess långvariga historia och hur värdet på aktien har sett ut, och inte enbart de senaste veckorna. Det är också viktigt att du blickar tillbaka några år, för att kunna få en mer tydlig överblick på huruvida aktievärdet har stigit eller inte.

Med hemsidor som Avanza, Nordnet och eToro har det aldrig varit så enkelt att handla med aktier. Du skapar snabbt ett konto och kan sedan söka fram de oljeaktier som du vill lära dig mer om och som du är intresserad av att köpa.

Vad påverkar Oljapriset?

Precis som med samtliga råvaror styrs priset av olja beroende på rådande efterfrågan och utbud. Detta gör också att oljepriset styrs beroende på världens ekonomiska situation och går hand i hand med hur vi konsumerar. Med en bättre ekonomi kommer vi människor och länder att handla mer och investera mer av våra pengar. När konsumtionen ökar, stiger även efterfrågan. Utbudet har också stor betydelse och beroende på hur mycket olja som finns tillgängligt, kommer därefter också priset att variera. Om en ny oljekälla upptäcks växer utbudet och priset för oljan sjunker. Detsamma gäller då om utbudet är mindre och priset på olja kommer då istället att höjas.

Om man kikar historiskt sett, har priset även styrts av en mellanstatlig organisation som kallas för OPEC. Denna organisation är ett samarbete mellan 14 oljeproducerande länder och deras jobb är att reglera oljepriset i största möjliga mån, för att priset ska ligga ganska stabilt runt om i världen. Men flera bidragande orsaker, däribland den ökade produktionen av skifferolja i USA, har fått oljepriset ur balans.

Andra saker som kan att ha inverkan på oljepriset är också oroligheter i världen som krig, naturkatastrofer eller politisk oro. Det har också hänt att tekniska fel hos producenter har fått priset för olja att variera kraftigt. Covid-19 pandemin har dock inte påverkat oljepriset nämnvärt.

Förekomst och produktion

Olja är, tillskillnad från andra råvaror och ädelmetaller aningen mer komplicerat. Olja bildas nämligen på naturlig väg efter att djurrester och förmultnade växer utsetts för tryck och värme under 100 000 år. Att hitta nya oljekällor i marken blir därför allt svårare och det får oljepriserna att skena iväg med jämna mellanrum. Länder som Norge och Saudiarabien har större oljekällor att utvinna från. Men även områden runt Kaspiska havet, Alaska, Sibirien och flera andra länder i Mellanöstern har ganska stora oljekällor.

Men hur vet man då vart i marken oljan ligger och vart man ska bygga ett nytt oljetorn? Ja, svaret är att vi faktiskt inte har möjlighet att idag se exakt vart oljan ligger. Däremot kan vi få en ungefärlig position och därmed påbörja borrningen. Råolja är den olja som sedan avlägsnas från marken och för att den ska kunna brukas, måste den först raffineras. För detta byggs oljeraffinaderier som hjälper till att bryta ner råoljan till petroleum eller annan variant.

Investera i Olja med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Olja med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Oljan kommer en dag att försvinna och det är då viktigt att vi också tillsätter resurser och investerar i alternativa metoder och ämnen som vi kan använda som till exempel bränsle.

Vart kan man investera i Olja?

Att investera i olja sker idag allra mest på digitala plattformar eller investeringstjänster som till exempel eToro, Avanza eller Nordnet. Hos dessa tjänster kan du välja om du vill investera i oljecertifikat, aktier eller fonder, vilket gör det extremt lätt att hitta en passande investeringsmetod som passar dig och framförallt hur mycket pengar som du vill investera i. Ett stort utbud gör det även roligare att investera, där du kan spendera mer tid på att jämföra olika alternativ, för att kunna göra en ännu bättre affär. 

Investera i Olja hos eToro

Men det finns en tjänst som vi verkligen rekommenderar att du kikar närmare på. Detta är investeringstjänsten eToro, där du på ett snabbt och enkelt sätt kan investera i olja. 

1. Skapa konto

Skapa konto eToro

2.Sätt in pengar

Efter att du skapat ett konto, behöver du sedan sätta in en önskvärd summa pengar som du sedan kan börja investera. Välj även vilken betalningsmetod du föredrar som till exempel Paypal. 

Sätta in pengar eToro

3. Sök efter "Olja"

Under sökfliken kan du sedan börja studera marknaden och jämföra olika investeringsmetoder för att kunna se avkastning och inköpspriset för olja på olika aktier. 

Sök efter silver

4. Börja handla Olja!

Därefter kan du börja investera helt utan kostnader eller avgifter. Snabbare och enklare än så kan det knappast bli! 

FAQ – Vanliga frågor och svar

Hur kan man investera i olja?

Du kan enkelt investera i olja online på flertalet olika tjänster som till exempel Avanza, Nordnet eller eToro. För att du ska kunna göra en sådan bra affär som möjligt är det också viktigt att du jämför olika bolag och att du har en god överblick på vad marknaden har att erbjuda. Till skillnad från om du är van att investera i till exempel guld eller silver, avspeglar priset på olja helt andra faktorer. Om den ekonomiska situationen i världen ser god ut, kommer priset på oljan att öka. Detsamma gäller när utbudet och efterfrågan ökar.  

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Verifierad författare
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Verifierad författare