Investera i Padel: Varför skulle man köpa Padel Aktier?

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

Padel är svenskarnas nya favoritsport som nog få har missat. Den nya sociala motionssporten sprider sig som en löpeld över landet och allt fler tar chansen att hänga på.

Investera i Padel med Skilling

skillng-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Padel med Skilling

skillng-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Med ett växande intresse för sporten kommer det också framtida investeringsmöjligheter.
I denna artikel går vi igenom hur du kan ta del av framtidens favoritidrott, Padel.

Padelrack

Varför ska man investera i Padel?

Ur en investeringssynpunkt är Padel ett väldigt intressant alternativ, eftersom de flesta får tillbaka sitt kapital på ganska kort sikt. Jämt emot många andra idrottsanläggningar så som tennisbanor, tar Padelbanor mindre plats och därför kan fler banor byggas på samma yta vilket ökar lönsamheten.

Med ett stadigt ökande intresse för idrotten, växer behovet för fler anläggningar. Att vara med i etableringen när konkurrensen är relativt låg, ökar möjligheterna för att uppnå en varumärkesstark idrottsanläggning. Det i sig ökar också den potentiella inkomsten.

Ett tecken på att Padel är en bra investering är att vi ser anläggningar dyka upp i rask takt runt om i landet då intresset växer stadigt. Behovet är idag större än utbudet vilket ger bra framtidsmöjligheter.

Vad är Padel?

Padel är en racketsport med ursprung ifrån Spanien och Latinamerika. Det exakta ursprunget till Padel är dock fortfarande oklart. Liknande spel förekom på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet men först 1974 utformades spelet enligt de regler som gäller idag.

Sporten är en snabbt växande idrott som spelas runt om i världen. Sporten är speciellt populär i Spanien och Sydamerika där den spelats sedan födsel. Intresset i resten av världen stiger stadigt, med Kina och USA som två exempel på länder där sporten snabbt ökar i intresse.

Informationer om Padel

Första padelbanan öppnades i Sverige år 1998 utanför Båstad av Thommy Andersson, som upptäckte sporten i Marbella, Spanien och tog med sig den tillbaka till Sverige.

Padel kan både spelas på inomhus och utomhusplaner. Banan har ett golv av betong, cement, plast eller konstgjort gräs. Den är utformad som en miniatyr av en tennisbana med måtten 10×20 m. Banan är delad på mitten av ett centralt 0,88 m högt nät. Banan är kringbyggd av 4 meter höga väggar av glas eller tegel, den översta metern dock av ett stängsel.

I Sverige fanns det år 2019, 220 stycken anläggningar runt om i landet och totalt 717 padelbanor. I dagsläget finns det runt 90 padelföreningar runt om i landet.

Världsmästerskap i Padel arrangerades första gången år 1992 och hållits sedan dess vartannat år.

Industrier som behöver Padel

Det finns flertals industrier som gynnas av Padel

  • Byggindustrin gynnas av att nya banor byggs eller underhålls.
  • Turismsektorn. Precis som golf och tennis leder intresset för Padel till ökad turism vilket gynnar turismsektorn.
  • Producenter av idrottsmaterial ser en ökning av produktion av rack och material som används för sporten.
  • Restaurang och kaffesektorn gynnas då anläggningar ofta driver kafé och restauranger för idrottsanläggningarna.
  • Fastighetssektorn gynnas av Padel då allt fler fastigheter och bostadsföreningar anlägger padelbanor för att locka köpare och hyresgäster.

Hur har Padel gjort som en investering de senaste åren?

De som varit snabba och investerat i Padel har haft en framgångsrik investering. Intresset för sporten ökar stadigt och allt fler ansluter sig till föreningar för att delta.

De flesta som investerat i Padel har sett sina investeringar växa eller fått pengarna tillbaka inom en relativt snar framtid, då många banor på mindre yta gjort det möjligt att tillgodose fler spelare samtidigt. Kvalitén på banan måste dock räknas in i beräkningen. Om kvalitén är hög lockas också fler kunder dit.

Padel idag

Padel är idag en snabbt växande och populär sport världen över. Som investering har Padel visat sig vara väldigt bra under de senaste åren.

Med allt fler turneringar och mer tillgängliga anläggningar har intresset stigit snabbt.
I dagsläget investerar många fastighetsbolag i byggandet av padelbanor för att locka köpare och hyresgäster vilket har visat sig riktigt fördelsfullt.

Svenska herrlandslaget

Padel Aktiekurs

Aktiekurs för bolag som arbetar med sporten, går att följa enkelt och kostnadsfritt i realtid via denna länk. Här kan du se den senaste uppdateringen, tabell per år och månad samt pris per aktie. Kursen uppdateras varje sekund så du alltid kan se den senaste uppdateringen.

Ska man investera i Padel?

Hur mycket det kostar att bygga en padelbana varierar naturligtvis, framförallt beroende på storleken och materialen. En bra uppskattning är runt 1 miljon per bana du vill ha i hallen. Ifall själva hallen redan finns tillgänglig får du räkna med att banan kostar minst 200 000 kr plus moms, men då är inte monteringen inkluderad. Ut över det bör du räkna på att ha restaurang eller kafé för att göra hallen mer lockande för kunderna.

Investera i Padel med Skilling

skillng-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Padel med Skilling

skillng-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Räknat på dina intäkter är timtaxan för att hyra en padelbana mellan 250–400 kr. Ut över det intäkter på restaurang eller kafé.
Med andra ord är det en generellt bra investering där man oftast får pengarna tillbaka och går med vinst inom rätt kort framtid.

Men all investering ska tas med varsamhet. Det är viktigt att göra din läxa innan du ger dig in på marknaden. Då kan du känna dig säkrare på att du gör ett smart och stabilt val som passar dig ekonomiskt.

Olika sätt att investera i Padel

Det finns flertals alternativ för att köpa aktier idag. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ. Du kan även investera direkt i bolag som till jobbar med sporten på ett eller annat sätt.

Eftersom du kan investera både direkt i sporten och i företag som arbetar med det, leder det till att det finns en uppsjö alternativ för dig att välja mellan för dina investeringar.

Investera i Padel hos Avanza

Hos Avanza kan du handla med aktier, ETC och fonder. De har ett användarvänligt upplägg, är en av Sveriges mest använda investeringsportal och är ett bra alternativ för dig som enkelt vill handla med aktier.

Handla Padel via ETF

ETF är en förkortning för Exchange Traded Fund, alltså en börshandlad fond. Det är precis som det låter, en fond som handlas på en börs.

Namn

Utvalt år i %

Lyxor

31.18 %

EPRA

0.40 %

SPDR

24.06 %

XACT

-42.48 %

Köpa Padel Aktier

Eftersom Padel inte finns som aktier så som sporten är idag, kan du inte investera på vanligt sett på börsen. Det du kan göra är att köpa aktier i bolag som håller på med Padel, till exempel föreningar och banor.

Investera i Padel med Skilling

skillng-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Padel med Skilling

skillng-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

När det kommer till att köpa aktier kan du välja mellan långsiktiga investeringar och kortsiktig CFD-handel. För att veta vilken av dessa metoder du bör välja bör du se på din tidslinje för dina investeringar. Om du tänker investera långsiktigt eller om du vill handla kortsiktigt med hävstång i jakten på större vinster, med en mer aggressiv handelsstrategi.

Långsiktig aktiehandel går ut på att köpa och hålla aktier i ett visst företag på lång sikt. Då försöker du dra nytta av antingen utdelningsbetalningar eller en ökning av aktiekurs över en längre tid.

Om du istället vill generera kortsiktiga vinster kan det vara bättre för dig att handla snabbt med aktier än att hålla dem i din portfölj, via handel av CFD:er.

Via CFD-handel är målet för investeraren att köpa och sälja aktier snabbt för att dra nytta av kortsiktiga värdefluktuationer.

Vad påverkar Padel priset?

Tillgång och efterfrågan är den största faktorn. Med många kunder behövs det fler banor. Med ökade efterfrågan kan konkurrens också öka i framtiden.

I dagsläget är Padel en populär sport som stadigt ökar. Att det skulle fortsätta så ett tag till fram i tiden känns mycket troligt, men trender kan ändras vilket man bör tänka på.

Industri

Padel är en stigande sport med stort intresse världen över och med en ökad efterfrågan dyker också nya banor upp landet över. Att investera i denna typ av verksamhet ger många möjligheter, både som privat ägare av en hall eller som investerare i bolag som håller på med Padel.

Det finns både för och nackdelar med industrin. Ökad efterfrågan ger mycket potentiell vinst men med det kommer också konkurrens.

Det gäller att ha en attraktiv hall som lockar spelare och att man läst på innan man ger sig in i branschen.

Vart kan man investera i Padel?

Det finns flertals alternativ för sig som vill handla aktier idag. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ. Förutom det kan du även till exempel investera direkt i bolag som jobbar med sporten på olika sätt.

Investera i Padel hos eToro

eToro är en världsledande handelsplattform. Du kan skapa ett konto och handla enkelt och smidigt med aktier. Plattformen är även känd för sina kraftfulla verktyg vilka ger dig möjligheten att sköta dina affärer utan hinder. Här nedan hjälper vi dig att enkelt komma igång via eToro

1. Skapa konto

Skapa ett konto hos eToro via deras hemsida https://www.etoro.com/sv/#signup och tryck på ¨Gå med nu¨ och logga in.

etoro

2. Sätt in Pengar

När du går med i handlingsplattformen behöver du sätta över en valfri summa för att handla med. Du kan överföra pengar bland annat via Paypal eller banköverföring.

fylla på ditt konto

3. Sök efter valfri aktör som involverar Padel

Under sökfliken kan du sedan välja valfri aktör som involverar Padel. Där kommer du sedan kunna se olika investeringsmetoder, avkastning och inköpspriser.

search bar

4. Börja handla Padel!

Efter det är det bara att börja handla enkelt och lätt utan avgifter eller kostnader.

Padel Alternativ

Det finns andra företag som kan vara intressant för dig att investera i. Läs mer om några av våra utvalda alternativ nedan.

FAQ – Vanliga frågor och svar

För mer information, har vi här nedan svar på några av de vanligaste frågorna om Padel och investeringar i sporten.

Får man bygga Padelbana utan bygglov?

Det är högst troligt att det krävs ett bygglov för att bygga en Padelbana men det är något osäkert. Det är kommunen som hanterar bygglov därför behöver du kontakta dem för att få ett korrekt svar. Då en padelbana saknar tak, räknas det inte som en byggnad. Dock så gör vissa kommuner gällande att glasväggarna kan räknas som plank och behöva bygglov därefter. Om du skall bedriva kommersiell verksamhet eller inte spelar också roll.

Hur mycket kostar det att bygga en Padelbana?

En bra uppskattning är runt 1 miljon per bana du vill ha i hallen. Ifall själva hallen redan finns tillgänglig får du räkna med att banan kostar minst 200 000 kr plus moms, men då är inte monteringen inkluderad.

Vad omsätter en Padelbana?

För utomhusbanor, så prissätter man normalt efter säsong, då efterfrågan naturligtvis styrs av årstiderna. Vid lågsäsong (t.ex. från 1 oktober tills sista april) så är det vanligt att det kostar 200–250 kr per timme och bana. Vid högsäsong (t.ex. från 1 maj tills sista september) så är det vanligt att det kostar 280–320 kr per timme och bana. Inomhusbanor och inomhushallar har i princip samma prissättning året runt då efterfrågan inte påverkas av väder eller vind.

Sedan får man räkna på antal öppna timmar per bana samt helger, kvällar samt hur attraktiv anläggningen är.

Kan man spela Padel i regn?

Det går utmärkt att spela Padel även om det är fuktigt eller regnar lätt. Vid tuffare regn är det svårare att spela och risk för halka.

Är Padel en populär sport?

Padel är framför allt populär i Spanien och Latinamerika, där det finns tusentals banor och miljontals utövare. Sporten började spelas i Mexico redan på 60-talet och det första världsmästerskapet i Padel arrangerades år 1992 och har sedan dess spelats vartannat år. Runt om i världen ökar populariteten så som i Kina och USA. I Sverige blir sporten populärare för varje år.

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar