Investera i Rolex: Varför skulle man köpa Rolex Aktier?

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

Rolex är ett namn de flesta av oss känner till och förknippar med stil och lyx. Bolaget har knappast inte gått obemärkt bland varken investerare, köpsugna eller överklassen i världen.
Det ses ofta som en stämpel på rikedom och skönhet och är populärt globalt.
När allt fler människor får en högre ekonomisk ställning i samhället växer också efterfrågan på produkten.

Investera i Rolex med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Rolex med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Det blir allt vanligare att investera i aktier och fonder. Klockor, fastigheter och vin är några exempel som intresset stiger för.
Eftersom klassiska klockor så som Rolex har varit en relativt säker och bra investering, då de sällan tappar sitt värde, har det visat sig vara en spännande investeringsmöjlighet.

I denna artikel kommer vi berätta för dig varför och hur du kan ge dig in på Rolexmarknaden.

Rolexlogga

Varför ska man investera i Rolex?

Rolex-märket har mycket tyngd, popularitet och efterfrågan på marknaden. Intresset för klockorna är konstant eller stigande, vilket gör att investeringar, antingen direkt fysiskt i klockorna eller i bolaget i sig blir allt intressantare. Det finns flera anledningar till att investera i märkesklockor så som Rolex.

 

Värdet stiger generellt med tiden. Att njuta av en fin klocka och sedan sälja den för ett högre värde är en möjlighet med denna investering få skulle tycka illa om.

 

Rolex förlorar sällan sitt värde. Eftersom märket talar så tydligt för sig självt så tappar detta märke sällan värde, utan tvärt om ökar med tiden. Därför ses denna investering som en relativt säker investering.


Det är en växande trend att investera i klockor, vin och fastigheter som allt fler intresseras av. Den trend vi sett är att värdet stadigt stigit de senaste åren på specifika märkesklockor, så som Rolex.

Vad är Rolex?

Rolex är en världskänd tillverkare av lyxklockor som uppskattas globalt av många förmögna.

De har en anrik historia av att kombinera schweiziska kvalitetsklockor med guld och juveler för en extraordinär lyxig känsla.

Rolex SA och dess dotterbolag Montres TUDOR SA designar, tillverkar, distribuerar och servar armbandsur som säljs under varumärkena Rolex och Tudor.
År 2018 rankade Forbes Rolex som världens 71: a mest värdefulla varumärke.
Av de tio dyraste klockorna som någonsin sålts på auktioner, var tre av dem Rolexklockor.

Information om Rolex

Rolex är en tillverkare av lyxklockor baserad i Genève, Schweiz.
Ursprungligen grundat under namnet Wilsdorf och Davis av urmakarna och juvelerarna Hans Wilsdorf och Alfred Davis. Bolaget skapades i London, England år 1905. Företaget Rolex registrerade som varumärke år 1908.

Efter första världskriget flyttade företaget sin bas till Genève där de fortfarande har sitt högkvarter.
Deras produktionsanläggning ligger i Bienne.

Rolex och schweiziska urmakarens historia är sammanlänkade och ses som en pionjär inom utvecklingen av armbandsuret. Varumärket är ursprunget till många stora urmakningsinnovationer och har registrerat över 500 patent under sin historia.

Rolex högkvarter

Industrier som behöver Rolex

Det finns flertals industrier som gynnas av företagets verksamhet.

  • Juvelerare som säljer och servar klockorna gynnas av prestigen att tillhöra ett världsomspännande nätverket av officiella Rolex-återförsäljare.
  • Gruvverksamheten som tar fram juveler och metaller för produktion av klockorna
  •  Värdetransportbolag som skeppar och skickar klockorna behövs för att hantera dyrbart gods.

Hur har Rolex gjort som en investering de senaste åren?

Investeringar i Rolex har varit en bra investering. Vissa av modellerna har inte ökat speciellt i värde men de sjunker sällan i värde.

Investera i Rolex med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Rolex med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Vissa av modellerna har varit en riktig höjdare att investera i.

Submariner-kolockorna är speciellt eftertraktade och har haft den stadigaste ökningen i pris, jämfört med inflation sedan lanseringen år 1953. Med en Submariner kan du köpa den för 4 000 € och sedan sälja den för 10 000 €.

Rolex idag

I dagsläget finns det lyxbilar som Porsche och Ferrari, schweiziska Rolex-klockor, franska Louis Vuitton-väskor, italienska Pradakläder och Champagne. Flera av dessa märken och produkter har vinstmarginaler i klass med de största teknikbolagen, och håller en stadig trend på marknaden.

Rolex Aktiekurs

Det går att följa aktiepriset enkelt och kostnadsfritt i realtid via denna länk. Här kan du se den senaste uppdateringen, tabell per år och månad samt pris per aktie. Kursen uppdateras varje sekund så du alltid kan se den senaste uppdateringen.

Ska man investera i Rolex?

Historien visar att Rolex under lång tid har varit en smart investering. Marknaden har varit stabil och priset på många modeller har ökat. Att investera i bolaget eller direkt i en klocka kan vara mycket fördelsfullt. Dels är det en rolig investering att ha en fin klocka och sedan kunna sälja den när värdet har ökat men även en investering i ett eftertraktat bolag som förknippas med lyx när allt fler människor får en bättre ekonomisk ställning i samhället.

Men all investering bör tas med varsamhet. Det är viktigt att göra din läxa innan du ger dig in på marknaden. Då kan du känna dig säkrare på att du gör ett smart och stabilt val som passar dig ekonomiskt.

Rolex submariner

Olika sätt att investera i Rolex

Det finns flertals alternativ för att köpa aktier idag. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ. Du kan investera rent fysiskt i en Rolex och du även investera direkt i bolag som till exempel säljer Rolex eller producerar delar till försäljning och tillverkning.

Eftersom du kan investera både direkt i Rolex och i företag som arbetar med produkter till dem, så leder det till att det finns en uppsjö alternativ för dig att välja mellan för dina investeringar.

Investera i Rolex hos Avanza

Hos Avanza kan du handla med aktier, ETC och fonder. De har ett användarvänligt upplägg, är en av Sveriges mest använda investeringsportal och är ett bra alternativ för dig som enkelt vill handla med aktier.

Handla Rolex via ETF

På grund av ändrade regler inom EU så är det inte längre möjligt att handla med amerikanska ETF:er som länge har varit populärt.

Om du vill handla med aktier, måste du istället göra det i aktier som är godkända inom det nya regelverket.

Namn

Utvalt år i %

Alrosa

81.82 %

Lucara

26.08 %

WisdomTree Physical Gold – EUR Daily Hedged

1.82 %

EUWAX Gold ll

40.41 %

Köpa Rolex Aktier

Du kan inte köpa Rolex-aktier då de inte är börsnoterade utan drivs av en styrelse. Det du där emot kan göra är att du köper aktier i bolag som jobbar med Rolex på ett eller annat sätt.

Investera i Rolex med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Rolex med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Då kan du göra både göra långsiktiga investeringar och kortsiktig CFD-handel. För att veta vilken av dessa metoder du bör välja bör du se på din tidslinje för dina investeringar. Om du tänker investera långsiktigt eller om du vill handla kortsiktigt med hävstång i jakten på större vinster, med en mer aggressiv handelsstrategi.

Långsiktig aktiehandel går ut på att köpa och hålla aktier i ett visst företag på lång sikt. Då försöker du dra nytta av antingen utdelningsbetalningar eller en ökning av aktiekurs över en längre tid.

Om du istället vill generera kortsiktiga vinster kan det vara bättre för dig att handla snabbt med aktier än att hålla dem i din portfölj, via handel av CFD:er.

Via CFD-handel är målet för investeraren att köpa och sälja aktier snabbt för att dra nytta av kortsiktiga värdefluktuationer.

Vad påverkar Rolex priset?

Vad du köper för modell påverkar priset. Vissa modeller är mer eftertraktade än andra.
Klockorna är också som vin. Desto äldre desto bättre gäller även för många av Rolexmodellerna.

Det kan det då och då svänga lite och ske förändringar när det kommer till vilka modeller som är populärast, så det är bra att hålla ett öga på vilka klockor som har hållit en stadig ökning en längre tid.

Kom ihåg att världsekonomin spelar in i priset. När fler människor har det bättre ställt ekonomiskt ökar också köplusten för klockorna.

Industri

Rolex tillverkas i Schweiz och har sin produktionsanläggning i Bienne.
Mer än 2000 personer är engagerade i tillverkning och montering av de hundratals komponenter som behövs för att tillverka klockorna.

Alla butiker och återförsäljare får inte sälja och göra service på klockorna. De butiker som får det tillhör ett världsomspännande nätverket av officiella Rolex-återförsäljare. Endast de får lov att sälja och utföra service på Rolex-klockor.

För att få lov till detta behövs det färdigheter, den tekniska kunskapen och den specialutrustning som krävs. Därigenom kan äktheten på klockan garanteras och stödja den fem år långa internationella garantin.

Var kan man investera i Rolex?

Det finns flertals alternativ för att köpa aktier idag. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ.
Där kan du investera direkt i företag som tillverkar, säljer eller producerar material till klockorna.

Investera i Rolex hos eToro

eToro är en världsledande handelsplattform. Du kan skapa ett konto och handla enkelt och smidigt med Rolex-aktier. Plattformen är även känd för sina kraftfulla verktyg vilka ger dig möjligheten att sköta dina affärer utan hinder.
Här nedan hjälper vi dig att enkelt komma igång via eToro

1. Skapa konto

Skapa ett konto hos eToro via deras hemsida www.etoro.com och tryck på ¨Gå med nu¨ och logga in.

etoro

2. Sätt in Pengar

När du går med i handlingsplattformen behöver du sätta över en valfri summa för att handla med. Du kan överföra pengar bland annat via Paypal eller banköverföring

fylla på ditt konto

3. Sök efter "Rolex"

Under sökfliken kan du sedan välja ¨Rolex¨. Där kommer du sedan kunna se olika investeringsmetoder, avkastning och inköpspriser.

search bar

4. Börja handla Rolex!

Efter det är det bara att börja handla enkelt och lätt utan avgifter eller kostnader.

Rolex Alternativ

Det finns andra företag som kan vara intressant för dig att investera i.
Läs mer, ta en titt och gå igenom några av våra utvalda alternativ nedan, för dina framtida investeringar.

Investera i Spacex
Investera i Spotify
Investera i Tesla
Investera i Netflix
Investera i Guld

FAQ – Vanliga frågor och svar

För lite mer information, har vi här nedan svar på några av de vanligaste frågorna om Rolex och investeringar i bolaget.

Vilken Rolex ska man investera i?

Det beror helt på hur mycket pengar du har möjlighet att spendera.
Vissa modeller har en högre ökning och är mer eftertraktade än andra. Principen att desto större summa du kan investera desto högre avkastning kan du också få, är en oftast fungerade princip i detta fall. Om du investerar i en redan eftertraktad äldre modell så är trenden att den med största trolighet kommer stiga ytterligare. Men du kan investera i stort sett alla Rolex-klockor utan att gå i förlust, fall du endast är intresserad av att placera dina pengar fysiskt.

Hur mycket går Rolex upp i pris?

Hur mycket priset stiger på en Rolex-klocka skiljer från modell till modell. Det man generellt kan säga är att klockorna inte tappar sitt värde, men vissa stiger mer eller mindre.

Submariner-kolockorna är speciellt eftertraktade och har haft den stadigaste ökningen i pris, jämfört med inflation sedan lanseringen år 1953. Med en Submariner kan du köpa den för 4 000 € och sedan sälja den för 10 000 €. Några andra Rolex-modeller som är värda att investera i är bland annat Rolex GMT, Day-Date och Daytona.

Var ska man köpa Rolex?

Det finns flertals alternativ för dig som köper aktier idag. Du kan göra det direkt i Rolex via bland annat Avanza och eToro. Att köpa aktier direkt i Rolex gör dig till delägare.

Förutom det och att investera rent fysiskt i Rolex kan du även till exempel investera direkt i företag som tillverkar, säljer eller producerar material till Rolex.

Eftersom du kan investera både direkt i Rolex och i företag som arbetar med och Rolex, så leder det till att det finns en uppsjö alternativ för dig att välja mellan för dina investeringar.

Vilka klockor ökar i värde?

Rolex-märket är oftast så framgångsrikt att en Rolex-klocka i stort sett alltid kommer uppehålla sitt värde eller stiga med tiden på försäljningsmarknaden, oavsett modell. Dock anses vissa modeller mer värdefulla än andra när det kommer till återförsäljning och desto äldre desto bättre i detta fall.

Hur vidare klockor ökar i värde eller ej skiljer sig från märke till märke, lika så modell till modell. Gör efterforskning på märket du överväger att köpa för att se om de normalt sett ökar eller minska i värde.

Hur många Rolexmodeller finns det?

Rolex sortiment består av 25–30 huvudsakliga modellserier. Varje modellserie i sig har ett stort antal möjliga variationer inom varje serie.
Klockorna kommer i olika material så som guld och stål och en del är utsmyckade med diamanter och briljanter.

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar