Investera i Silver: Hur & varför skulle man investera?

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

Att investera i silver är ett väldigt praktiskt sätt att investera pengar på. Silver skiljer sig även från andra investeringsmetoder, men har tack vare sin bakgrund och historia blivit ett bra val på marknaden med flera olika aktörer som du kan välja mellan.  

Men varför är då silver en sådan bra investering och vad ska du tänka på för att kunna göra en bra affär? Precis som med alla andra typer av investeringar finns det alltid en risk när man investerar i silver, vilket således gör det lite extra viktigt för dig att studera priskurvan och göra ett bra köp. Detta är en komplett guide som reder ut alla frågetecken som rör investering i silver, samt vad du ska tänka på under köpets gång.  

Investera i Silver med Skilling

skillng-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Silver med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Varför ska man investera i Silver?

Till skillnad från investering i guld, är investering i silver en mer riskfylld investeringsform, men som kan leda till en betydligt större vinst. Silver är den ädelmetall som på marknaden har haft den bästa volatiliteten, till och med bättre än guld och besitter även liknande investeringsskydd som guld har. Det vill säga värdebevaring, inflationsskydd och en priskurva som styrs av efterfrågan. 

Men utöver detta ger investering i silver dig även flera andra fördelar. Silver är en ädelmetall som har betydligt fler användningsområden än till exempel guld, vilket ständigt gör silver väldigt eftertraktat. Då framförallt inom flera olika typer av industrier. Att investera i silver är precis som med all annan investering inte alltid 100 % vinstgivande. Men om du handlar i rätt tid och har ett gott öga på silverpriset är denna investeringsform en av de allra bästa. 

Användning av silver genom åren

Silver är en ädelmetall som länge har varit en betydande del inom både produktion och industrin. Kanske silver idag framförallt förknippas med lite finare smycken och accessoarer. Men faktum är att silver används frekvent inom flera andra betydande industrier. Men hur ser då silvrets historia egentligen ut? För att kunna göra en bra investering är det nämligen nödvändigt att du känner till silvrets betydelse för Sveriges historia och hur det har brukats genom åren. 

Äldre silvermynt från Romerska riket

Industrier som behöver Silver

Silver är precis som guld, den allra mest formbara metallen och kan därför användas på flera olika sätt. Men till skillnad från andra metaller är silver den metall som leder de övriga elementen allra bäst. Silver har en konduktivitet på 100%, vilket gör den till en mycket värdefull källa och används i produkter eller ledningar där strömtillförseln behöver vara mycket pålitlig.

Många tror också att silver inte är bra för människors hälsa. Detta då rent silver ofta blandas ihop med kvicksilver, vilket har ett helt annat innehåll och kemisk substans. Att förtära silver, har istället visat sig ge flera hälsofördelar och är en vanligt förekommande livsmedelstillsats, som märks med E174.

Investera i Silver med Skilling

skillng-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Silver med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

På grund av sina hälsoegenskaper, används det ofta inom medicin. Då framförallt för att bekämpa virus och bakterier, då dessa former inte kan bli resistenta mot silver, vilket ofta inträffar när man tar till exempel antibiotika. Det är helt enkelt inte så konstigt att priset på silver har varit väldigt stabilt genom åren och fortfarande har en väldigt betydande plats inom flera olika produktioner och industrier. Nedan kan du läsa mer om vilka industrier som silver är allra mest förekommande i dagens samhälle.

  • Smycken och juvelerare  
  • Icke digitala kameror 
  • Material för lödning 
  • Mynthandel 
  • Högkapacitetsbatterier 
  • Medicin- och sjukvården 
  • Solceller

Silvrets historia

Arkeologiska silverföremål har man kunnat spåra tillbaka till så långt som 4000 f.Kr. Men man tror att silver har haft en stor roll även innan detta. I forntida Egypten sågs silver länge som en finare och mer dyrbar metall än guld och användes flitigt inom flera olika områden. Tillsammans med bly, koppar, järn och guld är silver en av de första fem elementen som faktiskt upptäcktes. 

När silvret kom till Sverige

Men även fast silver började brukas runt om i världen för att tillverka bland annat smycken eller mynt, kom det inte till Sverige förren under 100-200 e.Kr. och då i form av romerska mynt. Silver förblev en icke särskilt vanligt förekommande ädelmetall i Skandinavien ända fram till Vikingatiden. 

Silver idag

Silver brukas idag på mängder av olika sätt, vilket har stabiliserat priset och därmed gjort silverhandeln någorlunda säker att investera i. Men silver förekommer i flera olika former, vilket kan göra det aningen svårt för dig som konsument och investerare att göra ett bra köp. Hur ser man då skillnad mellan olika typer av silver? 

Silverhalten avgör priset

När man handlar med silver är det framförallt silverhalten man ska kika på. Det är denna som avgör hur rent silvret är och därmed avgörs priset på armbandet eller det smycke du vill köpa. För att den utvunna metallen ska kunna kallas just silver, måste den ha en silverhalt på minst 83%. Detta är den internationella normen. Men silver med silverhalter på 75%, har även tolererats i undantagsfall. Utöver procentandelen silver, består den rastrerande procentuella mängden består i de flesta fallen av koppar eller någon annan form av metall.

Sterlingsilver är idag det allra finaste silver som du kan hitta inom konst- och smyckesindustrin. Sterlingsilver har en silverhalt på minst 92,5% och stämplas då med talet 925. Om du vill säkerställa att den vara du köper verkligen är tillverkad av högklassigt silver, är det detta tal som du ska kika efter.

Smycke i sterling silver

Silvrets pris just nu

Silverpriset mäts alltid i dollar per uns och om man kikar på en historisk nivå har silvret haft sina toppar och dalar. Men under senare tid har prisnivån på silver varit ganska stabil och således en bra investering. Om man räknar från tidigt 2000-tal har priset för silver mer än tredubblats och har fortsatt att öka i pris även under de senaste åren, trots oroligheter i världen med Covid-19 och flera politiska sammandrabbningar. Priset för silver var särskilt högt under år 2011 med en prisnivå på 47.88 per uns. Förklaringen till detta var framförallt ett stort ökat intresse och att användningen av solceller kraftigt ökade.

Anledningen till detta är framförallt hur silver används. Det fortsätter att vara en mycket givande ädelmetall som kan användas på flera olika sätt. Under pandemin där sjukhusutrustning och efterfrågan på vissa mediciner har stigit kraftigt, har också användning av silver i medicinskt syfte ökat. Detta har då pressat upp priset för silver aningen mer och kurvan går fortfarande uppåt.

Ska man investera i Silver?

Då användningen av silver är väldigt brett utspridd mellan olika industrier och är den absolut bästa metallen för att leda andra element, ökar efterfrågan ständigt och priset på silver har gradvis ökat om man kikar på de senaste åren. Till skillnad från guld används silver inte endast i investeringssyfte, utan har även en stor betydelse för utveckling och tillverkning av ledande produkter.

Men detta har då också sina nackdelar. Den allra största nackdelen med att investera i silver är att priset oftast går hand i hand med hur den ekonomiska bilden ser ut i världen och om marknaden faller, tenderar också priset för silver att följa med den vågen. Detta kan då göra silver till en aningen mer riskfylld investering, men kan således också vara betydligt mer vinstgivande än om du investerar i guld.

Investera i Silver med Skilling

skillng-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Silver med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Kikar man till exempel på silvrets ökade värde under 2011, då priset för silver steg med 120% på väldigt kort tid, kan det vara väldigt lönande. Det gäller dock att ha lite is i magen och investera vid rätt tillfälle, för att det ska bli en lönande affär. Det aktuella priset för silver kan du följa live i denna artikel via en tabell, där priset uppdateras i realtid.

Olika sätt att investera i Silver

Att investera i silver innebär inte att du måste göra ett fysisk köp i butiken. Tack vare en utvecklad investeringsmarknad online, kan du följa med i vågen och investera i silver på ett enklare sätt. Du kan dessutom jämföra olika aktörer, för att göra en mer personlig investering och även få tillgång till en plattform som du finner både lättanvänd och praktisk.

En vanligt förekommande investering i silver kallas för certifikat. Man handlar då med börshandlande produkter som följer marknadens pris på silver. Detta innebär att om prisnivån går upp så följer certifikatet med. Du kan även välja att spekulera i huruvida priset kommer att gå upp eller ner. Utöver detta kan du även välja att investera i silveraktier och flera andra investeringsmetoder, för att få in en fot på silvermarknaden och med förhoppning att priset såklart kommer att stiga med tiden.

Silvertackor staplade på hög

Investera i Silver hos Avanza

Avanza är en av Sveriges absolut mest använda och växande investeringsportal som finns. Här kan du förutom att investera i aktier och fonder, även investera i ETC eller silveraktier. En mycket lättanvänd design, gör dem till ett bra val för även nybörjare. Tjänsten är lätt att använda och du kan enkelt se hur prisnivån ser ut och jämföra detta med tidigare resultat.  

Investera i Silver hos Nordnet

Även Nordnet erbjuder silveraktier och ETC, som gör att du kan investera i silver på ett bekvämt sätt utan att fysiskt äga silver och ha det förvarat hemma. Deras utvecklade applikation gör det enkelt att handla vart du än befinner dig

Handla Silver via ETF

Att handla silver med hjälp av en så kallad ETF har länge varit väldigt populärt. Dock kan du inte längre handla med  amerikanska EFT:er, på grund av ändrade regelverk inom EU. Det är därför väldigt svårt att få tag på dessa typer av fonder som till exempel iShare Silver Trust(SLV). Du måste då istället fokusera på att investera i en aktie som är inriktad på silverhandeln och som är godkända inom det nya regelverket.  

Handla silver via ETC

Dock kan du på den svenska marknaden handla med ETC, vilket är väldigt snarlika de amerikanska ETF, som numera inte är godkända enligt de nya regelverken. Nedan kan du se en snabb överblick på silvrets prisnivå och ändring det senaste året.  

Name 

One year in % 

WisdomTree Physical Silver ETC 

40.41 % 

Xtrackers Physical Silver ETC 

42.20 % 

IShares Physical Silver ETC 

42.13 % 

Ctrackers Physical Silver Hedged 

50.85 % 

Silveraktier

Utöver ovan nämnda investeringsmöjligheter när det kommer till silver, kan du även välja att investera i silveraktier. Detta kan vara företag som utvinner eller bryter silver och det finns därmed en hel uppsjö av val att välja mellan.

För att kunna handla smart är det viktigt att du har en god kännedom om marknaden och gör gedigna efterforskningar om hur aktien har stigit eller sjunkit i värde den senaste tiden. Det är också viktigt att du kikar på hur aktien har levererat under en större utsträckning. Om du väljer att investera i silver på till exempel eTore, Avanza eller Nordnet har du automatiskt tillgång till samtlig information om den aktie du vill investera i, vilket ger dig flera fördelar. Men varför ska man välja att investera i silveraktier?

De allra största fördelarna med att investera i silver på detta sätt, är att du inte är momsskyldig och det krävs heller ingen långtidsinvestering för att du ska få en utdelning. Dessutom går det enkelt och snabbt att inhandla de aktier som du är intresserad av att köpa, samt tjänsternas utvecklade applikationer gör att du enkelt kan följa med i prisutvecklingen och se när och hur mycket du ska investera vid ett tillfälle.

Vad påverkar Silverpriset?

Att investera i silver har mängder av fördelar, då framförallt för att ädelmetallen har sådan stor betydelse inom flera stora produktioner och industrier. Men detta gör också att priset på silver går hand i hand med marknadens efterfrågan och utveckling. Trots detta är silver i de flesta fall en mycket lönsam investering, då ämnet trots allt är relativt sällsynt och används på så många sätt. Det behövs helt enkelt i samhället, vilket därmed gör det till en väldigt smart form av investering.
Eftersom silver är en biprodukt när man utvinner koppar och bly, är det också viktigt att man har koll på denna industri. Om efterfrågan eller mängderna bly på marknaden försvinner, kommer priset för silver automatiskt också att påverkas.

Men eftersom silver används så frekvent, kommer en rejäl börskrasch inte påverka priset för silver, i samma mån som andra typer av produkter eller metaller. Priset för silver kommer absolut att påverkas, men det är högst troligt att det sjunker till väldigt låga nivåer. För att få en bra överblick för priset på silver, ska man kika på den globala ekonomiska marknaden. En bra ekonomi resulterar i att priset för silver går upp. Priset kommer således att klättra nedåt om den ekonomiska situationer befinner sig i mer obalans.

Förekomst och produktion

Runt om i världen använder vi idag cirka 20 miljarder uns silver, både som vackra dekorationer, smycken och som ett betalningssätt. Eftersom silver är en biprodukt när man utvinner koppar och bly, finns det idag flera olika gruvor, varav 12 stycken i Sverige som delvis utvinner silver. Dock tror man att det i Bergslagen kan gömma sig en hel del brytbar metall.

Har du hört talas om Sala silvergruva? Här har gruvbrytning pågått sedan 1400-talet och har därför Sveriges längsta historia när det kommer till att bryta denna ovärderliga ädelmetall. Under ett år kunde gruvan ta fram så mycket som upp till 4 ton silver på ett år. Gruvan är tyvärr idag inte längre i bruk, men kan besökas i form av rundvandring och guidade turer.

Vart kan man investera i Silver?

Om man bryter ner samtliga investeringsformer som kan du välja mellan att investera i silver fysiskt, det vill säga handla silver och förvara i hemmet eller i ett bankfack. Alternativt kan du investera i silver på ett digitalt sätt och har då flera olika val som du kan välja mellan.

Det är idag särskilt populärt att handla med så kallade ETC, efter att de amerikanska EFT togs bort från den svenska marknaden efter att det nya regelverket från EU trädde i kraft. Utöver detta kan du även välja att handla med silveraktier och ska då fokusera på företag som hanterar, utvinner eller använder silver inom sin produktion. För att din investering ska bli lönsam är det viktigt att du väljer en investeringsform som passar dig och att du investerar vid rätt tidpunkt. Vi har gjort gedigna jämförelser mellan olika nätmäklare online och här nedan kan du se de bästa alternativen som finns för att investera i silver.

Investera i Silver med Skilling

skillng-logo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Silver med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i silver hos eToro

Men det finns en tjänst som vi verkligen rekommenderar att du kikar närmare på. Detta är investeringstjänsten eToro, där du på ett snabbt och enkelt sätt kan investera i silver.

1.Skapa konto

Det första steget är att skapa ett konto på eToro. Detta kan du enkelt göra genom att klicka på logga in och därefter klicka på fliken registrera konto, där du sedan behöver fylla i dina uppgifter.  

2.Sätt in pengar

Efter att du skapat ett konto, behöver du sedan sätta in en önskvärd summa pengar som du sedan kan börja investera. Välj även vilken betalningsmetod du föredrar som till exempel Paypal.  

3.Sök efter Silver

Under sökfliken kan du sedan börja studera marknaden och jämföra olika investeringsmetoder för att kunna se avkastning och inköpspriset för silver på olika aktier.  

4.Börja handla Silver!

Därefter kan du börja investera helt utan kostnader eller avgifter. Snabbare och enklare än så kan det knappast bli! 

FAQ – Vanliga frågor och svar

När ska man investera i Silver?

Att investera i guld är tveklöst den bästa och i regel säkraste investeringen som människan kunnat göra genom tiden. Du slipper oroa dig för att förlora allt du investerat i då guld inte påverkas av yttre slitningar och inte kan framställas på konstgjord väg. 

Man har dock sett att när det råder oroligheter i världen, finansmässigt eller med pandemier så ökar guldpriset och det kan då vara värt att vänta tills dess om du vill sälja för att gå ut med mest vinst.  På samma sätt är det även smart att köpa guld när guldpriset ökar snabbt och man anser att en ekonomisk kris är nära.

Är det smart att investera i Silver?

Silver är någonting som är vanligt förekommande inom flera olika industrier och områden. Förutom smycken och mynt, används silver även bland annat inom livsmedelsindustrin, medicin, sjukvården och fotoindustrin. Det stora behovet av denna ädelmetall och dess utspridda användning, gör att efterfrågan alltid kommer att vara relativt stadig. Att investera i silver är då en ganska säker investering, som kan innebära vissa risker precis som de flesta använda investeringsmetoder på marknaden. Välj en investeringsmetod som passar dig och jämför olika aktörer och aktier, för att kunna göra ett bättre val.  

Hur investerar man i guld på Silver?

Du kan även investera i guld på silver, om du fokuserar på silveraktier. Precis som silver är guld också en biprodukt när man utvinner bland annat bly och koppar. Om du hellre vill investera i fysiskt guld och silver, finns det mängder av bordsbestick, smycken eller andra produkter som är tillverkade av en kombination av silver och guld.  

Är det bra att investera i Silver?

Att investera i silver är en relativt stadig investering som troligtvis inte resulterar i enorma risker. Silver följer med den ekonomiska marknaden och om silvret har sjunkit mycket i pris, kan det vara en bra signal för dig att inhandla silveraktier eller annan önskad investeringsform. Silver har under tusentals år haft en stor plats i samhället och används flitigt inom flera olika industrier. Priset på silver styrs av efterfrågan och eftersom det används inom flera olika områden, behöver du således inte känna en särskilt stor oro för att efterfrågan plötsligt sjunker drastiskt. Detta är några anledningar till varför vi tycker att silver är en bra investering och någonting att kika vidare på.  

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Verifierad författare
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Verifierad författare