Investera i Skog: den enda guiden du behöver!

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

Skog och trä är något de flesta av oss skulle ha svårt att klara oss utan. Vi svenskar älskar vår skog och vår natur men även möbler gjorda av vackra träslag och att tända en varm brasa i vintermörkret.

Skog är en av flera mycket intressanta råvaror att handla med i nuläget. I denna artikel berättar vi för dig, hur du kan ge dig in på skogsmarknaden.

Varför ska man investera i Skog?

Användning av trä på ett eller annat sätt kommer alltid att vara relevant och därför även investeringsmöjligheterna. Det finns många anledningar att investera i skog så som möjligheterna att dela upp dina investeringar, till att fysiskt äga skogsbruk eller för att bruka skogsmarkerna för jakt.

Investera i Skog med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Skog med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

När du delar upp dina investeringar i råvaror får du ett större skydd än smalare investeringar kan innebära.

Ett personligt intresse för skog kan också vara en anledning till att investera i skog. Ett bra exempel för det är att investera i skog för jaktmark.

Skogen står för en stor del av jordens syreproduktion, men också för att lagra kolmonoxid. Därför är det otroligt viktigt globalt att vårda våra skogar för en hållbar framtid.

Eftersom efterfrågan för skog inte kommer att försvinna, så kommer också skogsinvesteringar vara bra alternativ för stabilare långtidsinvesteringar.

Användning av Skog

Skog är en av de viktigaste byggstenarna och utvecklingsdrivande material på jorden och så har det varit i alla tider. Det är inte bara vi människor som är beroende av skog och dess material utan även djur som lever i skogen och fåglar för deras bomaterial. Skogsindustrin är en av de stora saker som drivit oss framåt i den mänskliga utvecklingen, både för byggmaterial och möjligheten att göra redskap och vapen.

Industrier som behöver Skog

Det finns otaliga industrier som behöver skog och många fler än vad som nämns på denna lista. Vi alla är i dagligt behov av trä på många olika sätt, i allt från inredning till servetter och förpackningar. Här är några av alla industrier som behöver skog för deras verksamhet.

Byggbranschen är i stort behov av trä. För allt mellan att göra plankor för fasader till bjälkar och stommar. Trä och skog är väldigt avgörande för byggbranschens framtid på flera olika plan. Både obehandlat som plankor till behandlade produkter som spånskivor.

Möbel och inredningsbranschen är i behov av hållbart och dekorativt trä. Allt ifrån bokhyllor och köksluckor till ekgolv görs av trä och något med stor efterfrågan för vår hemtrivsel.

Förpackningsindustrin behöver trä i form av pappersmassa för att kunna göra kartonger och förpackningar för frakt och förvaring. I en tid där mer fraktas direkt hem till vår dörr behövs det fler kartonger. Lika så behövs bra förpackningar för livsmedel som är hållbara både fysiskt och miljövänligt ur en källsorterings synvinkel.

Pappersindustrin behöver pappersmassa utvunnet av trä. Behandlad pappersmassa behövs i allt från böcker, tidningar, skolböcker och konst till toa och hushållspapper. Även i en digital värld är vi i stort behov av de skrivna ordet på papper. Lika väl som ett hygieniskt sätt att hålla rent och torka oss på i form av servetter eller liknande.

Investera i Skog med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Skog med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Energiomvandlingsindustrin. Trä har sedan människans begynnelse varit en drivande faktor för vår utveckling. Fortfarande används skog för att få varme och energi. Vi eldar skog i pelletspannor och spisen på vintern. Lika så uppskattar vi träklossar för lägerelden eller grillningen.
Vi använder även skog som en restprodukt när det kommer till källsortering, där pappersmassa används som brännbart material till förnybar energi. Efterfrågan på miljövänlig energi gör att det finns en ökad efterfrågan på biomassa från skogen.

Båt och bilindustrin. Inredning för bilar använder dekorativt trä för flotta instrumentbrädor. Och eftersom trä är naturligt flytande, så är det även ett bra material för båtbygge där det används för master, skrov och dekorativ inredning.

Jordbruket behöver trä i form av bland annat byggmaterial för ladugårdar till pålar och hållbara staket. Trä är ett ekonomiskt bra alternativ inom jordbruket eftersom det är stabilt men lätthanterligt material som inte är elledande och kräver milt underhåll.

Hobbyindustrin. Oavsett om det gäller leksaker, metspön, origami eller modellflygplan behövs trä i olika behandlade och obehandlade former. Träleksaker är dessutom oftast säkrare för barn än plast.

Skog i Östersund

Skogs Historia

Skogens historia är sedan urminnes tider. Redan innan dinosaurierna vandrade på jorden fanns det skogar på vår jord.
Under alla tider av utvecklingen och evolutionen har skog och träd spelat en oerhörd roll, både för människor och djur.

Många djur är komplett beroende av skogar lika så startade vi människor vår historia i träden innan vi började gå på marken.

När vi tog oss ner från träden använde vi skogarna som skydd och jaktmarker, senare för att skapa eldar, redskap och byggmaterial till båtar i modernare tider. Vilket ledde utvecklingen av den moderna människan och dess historia.

Nordamerika sades av européerna på 1500-talet vara så täckt av skog att man kunde ta sig från östkust till västkust utan att någonsin röra marken. Mycket har förändrats sedan dess och stora delar av Europa riskerade att totalt förlora sia skogar när avverkningen för byggmaterial var större än resurserna.

I Storbritannien, runt år 1900 hade skövlingen av skog varit så extrem att 95 procent av all skog var borta. När första världskriget bröt ut var virke avgörande, så en Skotsk forskningsresande åkte till USA och hämtade med sig frön för att rädda Storbritannien. Efter det inleddes en stor räddningsaktion för återfå skogsmarkerna. I december 1919 planterades de första av de ¨Forestry Commission-träden¨ vilket var en kombination av bok och lärk, i Devons Eggesford Forest av Lord Clinton.
100 år senare har skogsmarken mer än fördubblats, med över 10% av England och 6% av Wales täcks nu av träd.

I århundraden har skogen i Sveriges varit den viktigaste naturresursen. Men Sveriges skogar var också i ett fruktansvärt uselt skick och de skövlades rejält i slutet av 1800-talet.
Vändningen kom med 1903 års skogsvårdslag, vilket var den första moderna skogsvårdslagstiftningen i världen. Omfattande återplanteringar inleddes då, och idag har Sverige mer skog än någonsin.

Denna skogsvårdslagstiftning ger oss den enastående och hållbara skog vi har idag och är en otrolig framgångsberättelse, som hoppas kunna återupprepas i världen för de länder som ligger i skogskris i nuläget.

Eftersom skog är så avgörande för människor, miljön, utveckling och djurliv är en hållbar skogsindustri ett viktigt ämne över hela världen. Denna viktiga naturliga råvara är något vi haft som drivkraft historiskt och som vi ser vara lika viktig för framtidshistorien.

Skog idag

Pris på skogsmark anges vanligtvis som kronor per skogskubikmeter (m³sk).
Om skogen är ung eller har mycket kalkmark så blir också mängden skogskubikmeter mindre. Vilket leder till att priset också blir lägre.

Om du ska köpa skog är det alltså missvisande och i princip fel att bara titta på mängden hektar. För att ta reda på vad skogen är värd måste du även titta på skogsbeståndet för att så sätt kunna göra en värdering av skogen per hektar.
Skogspriset varierar också beroende på vilken del av landet det gäller. Skåne har det högsta skogspriset medans Östergötland och Värmland (ej nära Vänern) har de lägsta priserna.

Om du vill köpa skog i Norrland är det bäst att investera i kustlandet. Det så kallade ”prisdiket” är benämningen på de delar som ger sämst pris för virke. Det avser skogsområden i Västmanland, Dalarna, Närke, Värmland och Dalsland.

Investera i Skog med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Skog med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Skog Pris just nu

Skogspriset går att följa enkelt och kostnadsfritt i realtid via denna länk. Hos Tradingview uppdateras priset varje sekund så du alltid kan få den senaste uppdateringen.

Skogspriset

Ska man investera i Skog?

Ingen fastighet är den andra lik, och förutsättningarna till god framtida avkastning kan variera kraftigt mellan olika fastigheter och vilken del i landet det rör sig om. Utöver det påverkar själva marknadsläget även marknadspriset. Det finns många anledningar att investera i skog. Det kan vara för att dela upp ditt portfolio, göra en tryggare långsiktig investering eller för personligt intresse så som jaktmark. Även Coronans ostabila ekonomiska läge bidrar till att investeringen i skog ökar. Med en placeringshorisont på 75 år behöver investeraren se låg risk och hög avkastning.

I dagsläget är riskerna med skogsägande i Sverige, som omfattande skogsbränder förvisso få, men mycket kan hända på 75år innan en långsiktig investering ger avkastning.

Olika sätt att investera i Skog

Om du vill investera i skog så finns det många alternativ. Du kan köpa skogsfastighet och äga träden fysiskt i skogsjordbruk. Eller i bolag som inriktar sig på avverkning av skog.

Du kan till exempel även investera i bolag som tillverkar möbler till exempel IKEA, Jysk och Mio. Eller företag som producerar eller säljer byggmaterial så som Bauhaus eller Hornbach.

Stora Enso är en global koncern av skogsbolag. Fokus ligger på att tillverka, utveckla och marknadsföra ekologiskt hållbara och miljövänliga produkter med ursprung från skogen.

Om du inte vill investera i stora bolag kan du lika väl investera i lokala. Så som i ditt lokala sågverk, snickeri och inredningsbutik.

svensk granplantering

Investera i Skog hos Avanza

Hos Avanza kan du handla med aktier, ETC och fonder. De har ett användarvänligt upplägg, är en av Sveriges mest använda investeringsportal och är ett bra alternativ för dig som enkelt vill handla med skog.

Investera i Skog hos Nordnet

Nordnet är ett annat alternativ som ger dig fri möjlighet att handla med skog var du än befinner dig.

Handla Skog via ETF

På grund av ändrade regler inom EU så är det inte längre möjligt att handla skog med amerikanska ETF:er som länge har varit populärt.

Om du vill handla med skog och andra råvaror, måste du istället göra det i aktier som är godkända inom det nya regelverket.

Namn

Utvalt år i %

Stora Enso

40.31 %

SCA

34.26 %

Rottneros

23.94%

Holmen

23.44 %

Skogsaktier

Om du vill köpa aktier i skog så finns det många olika alternativ. Du kan investera i skogsjordbruk, odlingar eller bolag som inriktar sig på avverkning, vilket gör dig till delägare.

Du kan även investera i bolag som tillverkar möbler och byggmaterial.

Om du vill köpa aktier i skog finns det många bolag och producenter vilket leder till en hel uppsjö alternativ för dig att välja på.

Vad påverkar Skogspriset?

Det finns risker som kan påverka priserna och planteringarna, bland annat politiska beslut, skador orsakade av vilt, snöbrott, skogsbränder, stormar och angrepp från skadedjur.
Även inflation, utbud och efterfrågan påverkar skogspriset.
Med ett högt intresse för att bygga hus, behövs virke och med låg produktion stiger priset.

När efterfrågan på virke är lägre sjunker också priset för trä.
Efter orkanen Gudrun år 2005, behövdes mycket skog avverkas på samma gång. Detta ledde till att priset på trä sjönk drastiskt under en period.

Intresset för att investera i skog fortsätter att öka. Under de senaste tjugo åren har vi sett en stadig prisuppgång på skogsfastigheter. Bland köparna finns de som vill utöka sina ägor, men också allt fler förstagångsköpare och distansägare som söker alternativa placeringar för aktiemarknaden.

Förekomst och produktion

Skog finns på alla kontinenter, förutom Antarktis, i otroligt många varianter och har brukats sedan människornas begynnelse. Ungefär en tredjedel av jordens landyta (lite knappt 4 miljarder hektar) täcks i dagsläget av olika typer av skog.

Många av de största skogarna i världen, så som regnskogar, får inte skövlas för att ha en hållbar miljö och stoppa djur från utrotning.

Skogsbruk finns globalt och Ryssland är det land som har mest skog på 800 miljoner hektar, vilket motsvarar cirka 20 procent av världens skogsmarksareal. USA är landet i världen med störst avverkning och skogsindustri. USA avverkar ca 480 miljoner kubikmeter per år. Vilket är drygt dubbelt så mycket som tvåan Kanadas avverkning på drygt 200 miljoner kubikmeter per år. Sveriges avverkning ligger på cirka 85 miljoner kubikmeter per år.

Det uppskattade totala värdet av världens skogar är så mycket som $ 150 biljoner dollar – nästan dubbelt så mycket som värdet av de globala aktiemarknaderna.

Skogarnas förmåga att reglera klimatet genom koldioxidlagring är den absolut största delen av det totala värdet och står för så mycket som 90%.

Investera i Skog med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Skog med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

2020 stod svensk skogsindustrin för 13,3 miljarder kronor, vilket motsvarar 20 procent av svensk industris totala investeringar.

Var kan man investera i Skog?

eToro, Avanza och Nordnet är några alternativ på var du kan köpa skogsaktier om du inte är intresserad av att fysiskt äga skogsmark.

Investera i Skog hos eToro

eToro är en världsledande handelsplattform. Du kan skapa ett konto och handla enkelt och lätt.

1. Skapa konto

Skapa ett konto hos eToro via deras hemsida www.etoro.com och tryck på ¨Gå med nu¨

2. Sätt in Pengar

När du går med i handlingsplattformen behöver du sätta över en valfri summa att handla med. Du kan överföra pengar bland annat via Paypal.

3. Sök efter "Skog"

Under sökfliken kan du sedan välja ¨Skog¨ Där kommer du kunna se olika investeringsmetoder, avkastning och inköpspriser.

4. Börja handla Skog!

Efter det är det bara att börja handla enkelt och lätt utan avgifter eller kostnader.

Skog alternativ

Det finns många olika alternativa råvaror du kan handla med om du inte vill investera i skog eller om du vill göra din portfölj bredare genom att dela upp dina investeringar. Här är några exempel på andra råvaror du kan läsa mer om.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Här är svar på några av de vanligaste frågorna när det kommer till att investera i skog.

Är det bra att investera i skog?

Ränteläget för att köpa skog är fortsatt lågt, så intresset för investering kommer att fortsätta finnas där, så som dagens läge ser ut. Efterfrågan har konstant varit förhållandevis hög och utbudet har varit lågt. Virkespriserna har varit lite svajiga vilket förstås inverkar på fastighetspriset.

Detta i sig leder till att investeringsmöjligheterna fortsätter vara intressanta och ett ökat intresse för skogsinvestering speciellt i södra delen av landet.
I kombination med en högre säkerhet när man investerar i råvaror, gör skogsintresse till en bra investering.

Men alla investeringar bör tas med eftertanke så att man känner sig säker på sitt investeringsval.

Är det lönsamt att köpa skog?

Att investera i skog ska ses som en extremt långsiktig investering. En granplantering kan gallras ur en gång ungefär 25 år efter plantering. Men beror på bonitet.

Med en placeringshorisont på 75 år behöver investeraren se låg risk och hög avkastning.
Riskerna med skogsägande i Sverige, som omfattande skogsbränder är i dagsläget förvisso få, men man bör tänka på att mycket kan förändras på 75år.

Varför investera i skog?

Att investera i råvaror så som skog, ger dig ett mer spritt portfolio vilket delar upp risken och ger dig en större trygghet än vad smalare investeringar kan innebära. Skogsinvestering är en långsiktig investering som har ett ökat intresse under de ekonomiskt oroliga tiderna under Corona. Du kan även investera i skog för personligt intresse, till exempel att äga jaktmark.

Hur mycket tjänar man på att äga skog?

Den årliga ekonomiska avkastningen beräknas ligga kring 4-6% för svensk skog, beroende på vilken del av landet det gäller. Detta innebär att man efter 70 år kan räkna med att ha fått tillbaka någonstans mellan 15000 och 60000 på en investerad tusenlapp. Detta är ej justerat för inflation.

Är det ett bra val att köpa gård med skog?

Om du är intresserad av att köpa skog som livsstilsval kan det vara ett passande alternativ för dig att köpa gård med skog. Oftast blir i detta fall gården bostad och skogen fastighet. Men köper du enbart skog får du ett större utbud att välja mellan.

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Verifierad författare
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Verifierad författare