Investera i Spacex: Varför skulle man köpa Spacex Aktier?

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

SpaceX är ett bolag som är väl omtalat när rymdturism är ett av de hetaste ämnena i dagsläget. Nu blir det möjligt för privatpersoner att nå rymden, dock för en rätt häftig prislapp. Inte endast turism utan exploatering av planeter, uppskjutning av laster och satelitinternet på ett nytt sätt står på agendan.

Investera i SpaceX med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i SpaceX med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Här nedan förklarar vi hur och varför du bör ge dig en på en av de kommande hetaste marknaderna.

SpaceX logga

Varför ska man investera i SpaceX?

Med en ny och intressant marknad som öppnar upp sig är det många som intresserar sig av de nya möjligheterna av rymdturism, exploatering av planeter, nya månlandningar och möjligheterna att skeppa gods i rymden. Detta kan leda till ett stort intresse för aktien när bolaget blir börsnoterat.

Ut över bolagets planerade rymdresor erbjuder de även internettjänster via satelliter med sin Starlink satellitinternettjänst, som stiger allt mer i popularitet.

Efter Elon Musks tidigare framgångar med Tesla-aktiens enorma ökning, 10 juni år 2020 när den steg med häpnadsväckande 743%, finns det goda anledningar att tro att även SpaceX kommer ta en liknande häpnadsväckande aktietur när företaget börsnoteras.

Vad är SpaceX?

SpaceX, som står för Space Exploration Technologies och är Elon Musks tredje företag.
SpaceX grundades 2002 och än i dag är Elon företagets vd och teknikchef. Företaget designar, tillverkar och skjuter upp rymdskepp för last och persontrafik och avancerade rymdraketer.
Bolaget har ett djupgående samarbete med amerikanska Nasa.

Investera i SpaceX med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i SpaceX med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Idag är SpaceX ett av få rymdbolag som planerar att skicka både människor och skeppa laster till månen, Mars, internationella rymdstationen och turism i omloppsbana på ett relativt ¨billigt¨ sätt.

Grundtanken är att kunna återanvända farkosterna och på så sätt hålla priserna nere med en teknik som kallas Grasshopper och som gör det möjligt för raketerna att landa på jorden efter avslutat uppdrag.

SpaceX har även internettjänster via satelliter via sin Starlink – satellitinternettjänst.

Information om SpaceX

SpaceX har sitt huvudkontor i Hawthorne, Kalifornien i USA.
Bolaget grundades 2002 av entreprenören Elon Musk och är för nuvarande inte börsnoterat.
Företaget finansieras genom den förmögenhet Elon Musk gjort genom tidigare startade företag som Paypal.

Elon Musk hoppas att SpaceX ska kunna transportera människor till Mars 2024, redan 2022 tror man sig kunna skicka resurser samt identifiera faror på mars. Detta är hela 10–15 år tidigare än Nasa planerar, om de skulle få statliga pengar nog för att genomföra uppdragen.

För tillfället finns det ytterst få konkurrenter inom rymdturism och ännu färre privatägda planetexploaterande bolag vilket ger dem bra möjligheter

SpaceX uppskjutning år 2020

Industrier som behöver SpaceX

Det finns flertals industrier som gynnas av företagets verksamhet.

  • Metallindustrin gynnas av att bygga farkoster anpassade för rymdfärder.
  • Teknikindustrin drivs framåt när ny och uppdaterad teknik behöver tas fram för att utveckla rymdfärder.
  • Turistindustrin får en helt ny och aldrig tidigare skådad genre när SpaceX och liknande bolag tar sig in på turistbranschen.

Hur har SpaceX gjort som en investering de senaste åren?

Eftersom bolaget inte är börsnoterat än har vi inget underlag för aktieinvesteringar. Det vi där emot kan se på är företagets värde under de senaste åren och vad vi tror om världsutvecklingen.

Bolaget har hög popularitet och backas av många och intresserar ändå fler. Vad vi kan se av Tesla, bolaget Elon Musk är VD för, är att intresset för ny teknologi och nytänkande innovationer tryckt upp aktiepriserna på enorma höjder.

Företagets senast kända värdering är på 33,3 miljarder dollar och företaget är världens högst värderade privatägda bolag.

SpaceX idag

SpaceX är i dagsläget inte börsnoterat. Elon Musk har gått ut i pressmeddelande om att bolaget kommer bli börsnoterat under år 2021. Efter det kommer det vara möjligt att investera i bolaget och köpa aktier.

Företaget har mycket uppbackning och många entusiaster som tror starkt på företagets idé och samarbeten vilket har gjort företaget enormt omtalat.

SpaceX har även internettjänster via satelliter via sin Starlink -satellitinternettjänst. Företaget säger att det har cirka 90 000 användare runt om i världen.

Företaget gav en uppdatering om Starlinks tillväxt i ett samtal med tjänstemän från Federal Communications Commission den 29 juli och noterade att tjänsten har användare i 12 länder för närvarande.

Starlinks nya användartotal noterar ett tillskott på cirka 20 000 användare under den senaste månaden.

SpaceX Aktiekurs

Så fort SpaceX blir börsnoterat kommer du kunna följa aktiekursen enkelt och kostnadsfritt i realtid via denna länk. Här kan du se den senaste uppdateringen, tabell per år och månad samt pris per aktie. Kursen uppdateras varje sekund så du alltid kan se den senaste uppdateringen.

https://se.tradingview.com/widget/advanced-chart

Ska man investera i SpaceX?

Eftersom vi endast kan spekulera och jämföra med liknande bolag som Blue Origin som är Amazon grundaren Jeff Bezos rymdbolag och även Elon Musks andra bolag så som Tesla.

Investera i SpaceX med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i SpaceX med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

När vi kollar på Tesla-aktien kan vi se att den skjutit i höjden på ett nästan overkligt sätt. Många menar att det har att göra med bolagets vision och med Elon Musks framtids tänk och karisma.

Om vi kollar på Blue Origin som är det första turistbolaget i rymden. Dock ej börsnoterat, där Jeff Bezos tog med sig sin bror och två personer som blev världens äldsta respektive yngste i rymden någonsin på premiärturen för hans Blue Origin. Detta bolag sköt endast nyligen upp de första personerna i rymden, men de kommer inte vara de sista.

Efter denna färd har bolaget dragit enorm publicitet och framgång. När SpaceX kommer ta upp sina första passagerare så kan vi endast anta att bolaget kommer nå samma höjder.

Men all investering bör tas med varsamhet. Det är aldrig säkert att du får den vinst du önskar av dina investeringar. Värdet kan både öka och minska och det finns aldrig någon garanti för framtida avkastning så det är viktigt att göra din läxa innan du ger dig in på marknaden. Då kan du känna dig säkrare på att du gör ett smart och stabilt val som passar dig ekonomiskt.

Rymdraketen Falcon Heavy

Olika sätt att investera i SpaceX

Det finns flertals alternativ för att köpa aktier idag även då de inte är börsnoterade än. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ.
Där kan du investera direkt i företag som tillverkar, säljer eller producerar material till SpaceX.

Eftersom det snart kommer vara möjligt att köpa aktier i SpaceX när det blir börsnoterade och även i företag som jobbar på ett eller annat sätt med SpaceX och dess produktion finns det en uppsjö av alternativ för dig att välja emellan.

Investera i SpaceX hos Avanza

Hos Avanza kan du handla med aktier, ETC och fonder. De har ett användarvänligt upplägg, är en av Sveriges mest använda investeringsportal och är ett bra alternativ för dig som enkelt vill handla med aktier.

Handla SpaceX via ETF

På grund av ändrade regler inom EU så är det inte längre möjligt att handla med amerikanska ETF:er som länge har varit populärt.

Om du vill handla med aktier, måste du istället göra det i aktier som är godkända inom det nya regelverket.

Namn

Utvalt år i %

Capital Link NextGen Protocol

30.51 %

Acruence Active Hedge U.S. Equity

5.41 %

AI Powered Equity

32.06 %

Kopy Goldfields

40.85 %

Köpa SpaceX Aktier

Vad gäller att köpa SpaceX-aktier, när de blir börsnoterade kan du antingen investera långsiktigt eller med kortsiktig CFD-handel. För att veta vilken av dessa metoder du bör välja bör du se på din tidslinje för dina investeringar. Om du tänker investera långsiktigt eller om du vill handla kortsiktigt med hävstång i jakten på större vinster, med en mer aggressiv handelsstrategi.

Långsiktig aktiehandel går ut på att köpa och hålla aktier i ett visst företag på lång sikt. Då försöker du dra nytta av antingen utdelningsbetalningar eller en ökning av aktiekurs över en längre tid.

Om du istället vill generera kortsiktiga vinster kan det vara bättre för dig att handla snabbt med aktier än att hålla dem i din portfölj, via handel av CFD:er.

Via CFD-handel är målet för investeraren att köpa och sälja aktier snabbt för att dra nytta av kortsiktiga värdefluktuationer.

Vad påverkar SpaceX priset?

Eftersom SpaceX är ett amerikanskt företag så spelar den amerikanska politiken, världsekonomin samt utbud och efterfrågan på råvarorna som behövs för produktion en stor roll.
Råvarupriset för de produkter som behövs för att skapa delar till farkosterna kan förändras vid till exempel olika typer av metallbrist. Detta kan leda till att delarna inte längre kan produceras för samma pris som tidigare, vilket i sin tur gör att tillverkningskostnaderna ökar.

Det ekonomiska läget. Att turista i rymden är inte en billig resa, med en saftig prislapp på 1 miljon dollar per person är det en lyxresa som få har råd med.

Investera i SpaceX med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i SpaceX med Skilling

5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Intresset för resorna är dock stort och desto fler människor i världen som blir förmögna, desto fler kommer också ha möjlighet att göra rymdresor fram över.

Framtida planerade resor till bland annat Mars och att frakta gods i rymden kommer spela roll i värdet. Desto mer aktuellt det kommer bli, desto mer efterfrågan kommer det förmodligen också bli på SpaceX-aktier.

Industri

SpaceX rymdindustri gäller både exploatering, skeppa last så väl som turism. Med en diversifierad marknad finns det många fördelar. Det är väldigt låg konkurrens och högt intresse för privatbolag att ge sig in i rymdbranschen, men det är inte enkelt. Mycket kan gå fel på vägen. Misslyckade uppskjutningar, teknologi som kanske inte håller måttet så väl som den ekonomiska faktorn.

Internetmarknaden har hög konkurrens men det nytänkande sättet och intresset i bolaget kan ge bra möjligheter för framtiden.

Var kan man investera i SpaceX?

När SpaceX blir börsnoterat kommer det finns flertals alternativ för att köpa aktier direkt i bolaget. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ.

Investera i SpaceX hos eToro

eToro är en världsledande handelsplattform. Du kan skapa ett konto och handla enkelt och smidigt med aktier. Plattformen är även känd för sina kraftfulla verktyg vilka ger dig möjligheten att sköta dina affärer utan hinder.

Här nedan hjälper vi dig att enkelt komma igång via eToro

1. Skapa konto

Skapa ett konto hos eToro via deras hemsida www.etoro.com och tryck på ¨Gå med nu¨ och logga in.

etoro

2. Sätt in Pengar

När du går med i handlingsplattformen behöver du sätta över en valfri summa för att handla med. Du kan överföra pengar bland annat via Paypal eller banköverföring.

fylla på ditt konto

3. Sök efter "SpaceX"

Under sökfliken kan du sedan välja ¨SpaceX¨. Där kommer du sedan kunna se olika investeringsmetoder, avkastning och inköpspriser.

search bar

4. Börja handla SpaceX!

Efter det är det bara att börja handla enkelt och lätt utan avgifter eller kostnader.

SpaceX Alternativ

Det finns andra företag som kan vara intressant för dig att investera i.
Läs mer om några av våra utvalda alternativ nedan.

Investera i Tesla
Investera i Amazon
Investera i Guld
Investera i Spotify
Investera i Netflix

Internationella rymdstationen ISS

FAQ – Vanliga frågor och svar

För mer information, har vi här nedan svar på några av de vanligaste frågorna om SpaceX och investeringar i bolaget.

Är SpaceX börsnoterat?

Nej, inte i dagsläget. Elon Musk som är grundare för bolaget har gått ut i pressmeddelande och sagt att SpaceX kommer att börsnoteras under år 2021.

Hur mycket är SpaceX värderat till?

Företagets senast kända värdering är på 33,3 miljarder dollar och företaget är världens högst värderade privatägda bolag.

Hur kan jag investera i SpaceX?

SpaceX är inte börsnoterade än, men det behöver inte stoppa dig från att investera redan nu. Du kan investera direkt i företag som tillverkar eller producerar material till SpaceX.

Om du vill vänta tills SpaceX är börsnoterade så ser det inte ut som att du kommer behöva vänta länge. När du bestämt dig för att investera har du bland annat Avanza, Nordnet och eToro som alternativ att välja mellan för att smidigt köpa aktier.

Vilka uppskjutningsplatser har SpaceX?

SpaceX har fem uppskjutningsplatser. Fyra av dem i USA och en i Kwajaleinatollen som långtidsuthyrs av USA.

1: Omelek Island, Kwajaleinatollen

2: Cape Canaveral Air Force Station, Florida

3: Vandenberg AFB Kalifornien

4: Kennedy Space Center, Florida

5: SpaceX South Texas

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar