Investera i Tesla: Hur kan man köpa Tesla Aktier?

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

I en tid där energiomställningen från fossila bränslen till förnybar energi är ett hett ämne med hög efterfrågan, är elbilsinvesteringar intressantare än någonsin.
Miljövänliga elbilar och energisnåla transportmedel är en viktig del för att vi ska kunna gå mot en renare och hållbarare framtid för oss alla.

Investera i Tesla med Skilling

teslalogo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Tesla med Skilling

teslalogo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Det företagssuccén Tesla har åstadkommit är enastående och med många kommande projekt under ledningen av en av världens mest omtalade entreprenörer, Elon Musk, är detta ett bolag du bör ta dig en ordentlig titt på inför dina kommande investeringar.

I denna artikel kommer vi berätta för dig hur du kan ge dig in på kanske den mest spännande handelsmarknaden för tillfället.

Varför ska man investera i Tesla?

Flera länder i Europa har redan bannlyst dieselbilar i storstäderna vilket har lett till att elbilar har tagit fart på allvar senaste åren.
Miljömedvetenheten har aldrig varit så stor som nu och ett av de mest diskuterade ämnena i dagsläget. Teslas enorma framsteg på marknaden skapar stora investeringsmöjligheter för framtiden.

Elbilsefterfrågan har aldrig varit högre och när vi tänker ¨elbil¨ är Tesla utan tvekan det bolag vi framför allt förknippar med hög teknologi och miljövänliga elbilar.
Investeringar hitintills i bolaget har varit mycket framgångsrika och trenden för elbilsinvesteringar ser ut att stadigt öka de kommande åren.

VDn Elon Musk

Vad är Tesla?

Tesla är ett amerikanskt bil och energiföretag, som är verksamt inom elbilstillverkning och tillverkning av komponenter till elektriska drivlinor för personligt bruk.

Företaget har sitt huvudkontor i Kalifornien och har tagit sitt namn efter uppfinnaren, elektroningenjören och fysikern Nikola Tesla, som var en av de best betydelsefulla bidragsgivarna vad det gäller tillkomsten av kommersiell elektricitet under slutet av 1800-talet.

Teslas målsättning och företagsidé är att påskynda världens övergång till hållbar och förnyelsebar energi, med fokus inom elbilstillverkning för persontrafik.

Företaget har gett ut fyra bilmodeller, Tesla Roadster, Tesla Model S, Tesla Model X och Tesla Model 3, var av den sistnämnda är väldens mest sålda elbil.

Företaget har ytterligare tre modeller som är planerade att lanseras, var av den ena är en framtida lastbilsmodell vid namn Tesla Semi.

Information om Tesla

Företaget är förmodligen världens mest kända tillverkare av elbilar i dagsläget med Teslas Model 3 som världens mest sålda elbil. Tesla grundades ursprungligen under namnet Tesla Motors av Martin Eberhard och Marc Tarpenning år 2003.

Elon Musk, en av världens mest omtalade entreprenörer, blev år 2008 VD för Tesla och har sedan dess lett företaget med en karismatisk och kontroversiell stil.
Företaget fokuserar på miljövänliga fordonsalternativ och kämpar mot nutidens klimatförändringar.

Investera i Tesla med Skilling

teslalogo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Tesla med Skilling

teslalogo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Utöver fordonsproduktion har även företaget gett ut olika batterilagringssystem. Där ibland finns det så kallade Powerwall batterilagringssystemet som lanserades år 2015. Dessa batterier kan hängas på väggen i den privata bostaden och har tre huvudsakliga funktioner. Den första är att lagra el som köpts när priset på el är lågt för att senare använda elen när priset är högre och på så sätt spara pengar.
Den andra funktionen är att lagra överskottsel som genereras av solpaneler.

Den tredje funktionen är en “back-up” för att leverera el ifall det inte kommer någon el från elnätet av olika anledningar.
År 2016 släppte Tesla en uppdaterad modell av Powerwall batterilagringssystemet som gör den mer lämpad för solceller och med kortare laddningscykel.

Huvudkontoret i Kalifornien

Industrier som behöver Tesla

Det finns flertals industrier som gynnas av företagets verksamhet. Deras initiativet och framåtsträvande stil drar fordonsproduktionen och energisektorn framåt i utvecklingen av miljövänliga och hållbara alternativ.

  • Gruvverksamheten, speciellt brytning av grundämnen så som koppar, litium och kobolt gynnas starkt av Teslas verksamhet, eftersom elbilsbatterierna och de delar som behöver produceras för miljövänlig och förnyelsebar energi är tillverkat av dessa ämnen.
  • Metallverksamheten. För att göra karosser och motorer för bilarna behövs metaller av flertal olika slag.
  • Solenergisektorn får större möjlighet att spridas till en bredare marknad av privatpersoner med smarta energilagringssystem så som med Teslas Powerwall.

Hur har Tesla varit som en investering de senaste åren?

Tesla är en riktig framgångssaga inom ny och miljövänlig teknologi.
Efter att företaget grundades år 2003 stod aktien mer eller mindre still fram tills den började stiga i april år 2013. Efter att de släppt fler bilmodeller och börjat expandera sin verksamhet, så steg värdet och höll sig stabilt.

År 2020 förändrades allt när Teslas aktiekurs plötsligt började stiga kraftigt. I januari år 2020 nådde de ett börsvärde på svindlande 86 miljarder dollar och gjorde företaget till den mest värdefulla biltillverkaren i USA:s historia.
Teslas aktier rusade upp till 183,48 dollar per aktie den 20 februari år 2020, innan den sjönk tillbaka till 72,24 dollar den 18 mars efter sen coronapandemin skapade kaos på marknaderna.

Tesla idag

Till skillnad från många andra företag, när coronapandemin slog till, var Teslas återhämtning väldigt snabb och aktien nådde snart en ny topp den 10 juni år 2020 när den steg med häpnadsväckande 743%, och handlas för hela 205,01 dollar. Det är en tillväxttakt som skulle ha imponerat på många under IT-bubblan i slutet av 1990-talet. Teslas börsvärde ökade till 206 miljarder dollar, juni år 2020. Detta gjorde att företaget gick om Toyota och blev det mest värdesatta biltillverkningsföretaget i världen. Företaget fortsatte att växa och år 2020, handlades de för 600 dollar per aktie.

Denna trend är något vi fortsätter se även år 2021. Även om aktien tappade i slutet av januari 2021 har priset hittills i år stigit med ytterligare 24%.

Tesla Aktiekurs

Teslas aktiekurs går att följa enkelt och kostnadsfritt i realtid via denna länk.
Kursen uppdateras varje sekund så du alltid kan se den senaste uppdateringen.

Teslas Aktiekurs

Ska man investera i Tesla?

Tesla är ett företag som har gjort oerhört bra ifrån sig under de senaste åren och är på en uppåtvåg.
Som en korttidsinvestering ser möjligheterna bra ut. När du överväger att investera kortsiktigt i aktien bör du genomföra en teknisk analys och läsa prisdiagram, vilket är viktigare än själva aktiens aktuella pris.

Om du vill investera i Tesla långsiktigt bör du överväga om bolaget har nått sin topp i dagsläget och har en risk att sjunka i pris, eller om företagsgrunderna ser stabila ut för att fortsätta växa, expandera och öka i pris.

Men all investering ska tas med varsamhet. Det är viktigt att göra din läxa innan du ger dig in på marknaden. Då kan du känna dig säkrare på att du gör ett smart och stabilt val som passar dig ekonomiskt.

Olika sätt att investera i Tesla

Det finns flertals alternativ för att köpa aktier idag. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ. Förutom det kan du även investera direkt i gruvbolag som bryter metaller och grundämnen, som används för att skapa batterier, delar och karosser till elbilarna.

Investera i Tesla med Skilling

teslalogo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Tesla med Skilling

teslalogo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Eftersom du kan investera både direkt i Tesla och i företag som arbetar med metaller, råvaror, produktion av delar med mera, så leder det till att det finns en uppsjö alternativ för dig att välja mellan för dina investeringar.

Investera i Tesla hos Avanza

Hos Avanza kan du handla med aktier, ETC och fonder. De har ett användarvänligt upplägg, är en av Sveriges mest använda investeringsportal och är ett bra alternativ för dig som enkelt vill handla med tesla-aktier.

Handla Tesla via ETF

På grund av ändrade regler inom EU så är det inte längre möjligt att handla med amerikanska ETF:er som länge har varit populärt.
Om du vill handla med råvaror, måste du istället göra det i aktier som är godkända inom det nya regelverket.

Namn

Utvalt 1 år i %

Simplify Volt RoboCar Disruption and Tech

10.48 %

Capital Link NextGen Protocol

30.51 %

Acruence Active Hedge U.S. Equity

5.41 %

AI Powered Equity

32.06 %

Köpa Tesla Aktier

Vad gäller att köpa Tesla aktier, finns det två alternativ. Långsiktiga investeringar och kortsiktig CFD-handel. För att veta vilken av dessa metoder du bör välja bör du se på din tidslinje för dina investeringar. Om du tänker investera långsiktigt eller om du vill handla kortsiktigt med hävstång i jakten på större vinster, med en mer aggressiv handelsstrategi.

Långsiktig aktiehandel går ut på att köpa och hålla aktier i ett visst företag på lång sikt. Då försöker du dra nytta av antingen utdelningsbetalningar eller en ökning av aktiekurs över en längre tid.

Om du istället vill generera kortsiktiga vinster kan det vara bättre för dig att handla snabbt med aktier än att hålla dem i din portfölj, via handel av CFD:er.
Via CFD-handel är målet för investeraren att köpa och sälja aktier snabbt för att dra nytta av kortsiktiga värdefluktuationer.

Vad påverkar Tesla priset?

Eftersom Tesla är ett amerikanskt företag så spelar den amerikanska politiken, världsekonomin samt utbud och efterfrågan på råvarorna som behövs för produktion en stor roll.

Investera i Tesla med Skilling

teslalogo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Tesla med Skilling

teslalogo
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Råvarupriset för de produkter som behövs för att skapa batterier och delar till elbilarna, så som koppar, kobolt och litium kan förändras vid till exempel kopparbrist. Detta kan leda till att elbilars batterier inte längre kan produceras för samma pris som tidigare, vilket i sin tur gör att
tillverkningskostnaderna ökar. Om massproduktion av litiumbatterier kommer igång, förväntas tillverkningskostnaderna sjunka. Detta i sin tur kan leda till förändring i priset.

När miljövänligare fordonsalternativ efterfrågas stiger priset. Under en ekonomisk världskris, politiskt tumult och speciellt den ekonomiska påverkan coronapandemin gjorde, så sjönk priset också kraftigt.

Industri

Gigafactory är en litiumjonackumulatorfabrik som startade produktionen av litiumjonbatterier år 2017. Fabriken ligger i Reno, Nevada i USA och är för tillfället är under konstruktion. När fabriken är färdigbyggd är det tänkt att den ska kunna massproducera litiumbatterier för att sänka priset på batterierna som elbilarna är i behov av med cirka 30 procent. Det i sin tur kommer leda till en stor prissänkning för biltillverkningen så att privatpersonsmarknaden kan öka.

I augusti år 2016 köpte Tesla upp det amerikanska solcellsinstallationsföretaget Solarcity och har sedan dess haft ett nära samarbete. Samarbetet möjliggjorde en komplett produkt med batterilagring och solceller för ett integrerat system för privatpersonsbruk.

Var kan man investera i Tesla?

Det finns flertals alternativ för att köpa aktier idag. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ. Förutom det kan du även till exempel investera direkt i gruvbolag och metallproducenter.

Investera i Tesla hos eToro

eToro är en världsledande handelsplattform. Du kan skapa ett konto och handla enkelt och smidigt med Tesla-aktier. Plattformen är även känt för sina kraftfulla verktyg vilka ger dig möjligheten att sköta dina affärer utan hinder. Här nedan hjälper vi dig att enkelt komma igång via eToro

1. Skapa konto

Skapa ett konto hos eToro via deras hemsida www.etoro.com och tryck på ¨Gå med nu¨ och logga in.

etoro

2. Sätt in Pengar

När du går med i handlingsplattformen behöver du sätta över en valfri summa för att handla med. Du kan överföra pengar bland annat via Paypal eller banköverföring.

fylla på ditt konto

3. Sök efter "Tesla"

Under sökfliken kan du sedan välja ¨Tesla¨. Där kommer du sedan kunna se olika investeringsmetoder, avkastning och inköpspriser.

search bar

4. Börja handla Tesla!

Efter det är det bara att börja handla enkelt och lätt utan avgifter eller kostnader.

Tesla Alternativ

FAQ – Vanliga frågor och svar

För mer information har vi här nedan svar på några av de vanligaste frågorna om investeringar i Tesla.

Är det smart att investera i Tesla?

Tesla har gjort oerhört bra ifrån sig under de senaste åren och är på en uppåtvåg så som dagsläget ser ut. Som en korttidsinvestering ser möjligheterna bra ut som investeringsmöjlighet.

Om du vill investera i Tesla långsiktigt bör du överväga om bolaget har nått sin topp i dagsläget och har en risk att sjunka i pris, eller om företagsgrunderna ser stabila ut för att fortsätta växa, expandera och öka i pris.
All investering bör dock tas med varsamhet. Läs på innan du ger dig in på marknaden så du kan känna dig säkrare på att du gör ett smart och stabilt val som passar dig ekonomiskt.

Hur mycket kan Tesla aktien stiga?

Hur mycket Teslas aktier kan stiga är en het diskussion. Har bolaget nått sin topp eller kommer framtiden ge den ännu mera kraft? Det är det ingen som säkert kan svara på. Det vi ser är att det finns ett stort intresse för elbilar och smartare batterisystem och på den fronten har Tesla ett övertag.

Om vi tittar på 2020 och 2021 när coronapandemin slog till och företagets snabba återhämtning ser marknaden ljus ut.

Till skillnad från många andra företag, när coronapandemin slog till, var Teslas återhämtning väldigt snabbt och aktien nådde snart en ny topp den 10 juni år 2020, när den steg med häpnadsväckande 743%, och handlas för hela 205,01 dollar. Det är en tillväxttakt som skulle ha imponerat på många under IT-bubblan i slutet av 1990-talet. Teslas börsvärde ökat till 206 miljarder dollar, i juni år 2020.

Även om aktien tappade i slutet av januari 2021 har priset hittills i år stigit med ytterligare 24%.
Ovanpå det så har namnet rotat sig kraftigt och nya samarbeten och intressanta lanseringar av nya fordon ligger för framtiden.

Var kan jag köpa Tesla aktier?

Vad det gäller att köpa Tesla aktier, finns det två alternativ. Långsiktiga investeringar och kortsiktig CFD-handel. För att veta vilken av dessa metoder du bör välja bör du se på din tidslinje för dina investeringar.

eToro är en världsledande handelsplattform. Du kan skapa ett konto och handla enkelt och smidigt med Tesla-aktier. Plattformen är även känt för sina kraftfulla verktyg vilka ger dig möjligheten att sköta dina affärer utan hinder.

Är Tesla en bubbla?

För att tjäna pengar som investerare gäller det att skilja på företag och aktie. Företag kan ha fina framtidsutsikter, men deras aktier tenderar ofta att vara för dyra.

Många aktieanalytiker menar att kursen på Tesla-aktien är orealistisk hög och liknar kursen vid en klassisk aktiebubbla. Med en aktiekurs på runt 600 dollar är företaget värderat till över 500 miljarder dollar. Vilket gör företaget till det högst värderade bilföretag i världen med ett börsvärde lika stort som Toyota, Mercedes, Volkswagen och General Motors tillsammans.

De kan verkar vara en spekulationsbubbla när ett ganska litet amerikanskt företag, med 50.000 anställda endast tillverkar 500.000 elbilar per år. Men med billigare litiumbatterier och högre produktion är det även diskuterbart om Tesla kommer att vara branschledande inom all fordon och privattrafik om 10-20 år.

Är Tesla hållbart för miljön?

Miljövänliga elbilar och energisnåla transportmedel är en viktig del för att vi ska kunna gå mot en renare och hållbarare framtid för oss alla.

Företaget ligger i framkant på utvecklingen av miljövänliga fordonsalternativ och kämpar mot nutidens klimatförändringar. En värld med fordonstrafik dominerat av elbilar drivna på förnybar energi, utan utsläpp och föroreningar är företagets framtidsmål.

Utöver fordonsproduktion har även företaget gett ut olika batterilagringssystem med tre huvudsakliga funktioner. Den första är att lagra el som köpts när priset på el är lågt för att senare använda elen när priset på är högre och på så sätt spara pengar.
Den andra funktionen är att lagra överskottsel som genereras av solpaneler.
Den tredje funktionen är en “back-up” för att leverera el ifall det inte skulle komma någon el från elnätet av olika anledningar.

På så sätt vill de säkerställa att förnybar energi kan användas smidigt för privatbruk, uppladdning av elbilar och i tider där el kan vara extra kostsamt eller svåråtkomligt.

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar