Investera i Volvo: Hur kan man köpa Volvo Aktier?

Anders Sandberg Circle
Verifierad författare
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook

Volvo, det svenska bolaget vi alla känner till. Både som toppar och floppar.
Med ett tätare samarbete med Zhejiang Geely och utökad produktion i USA kan framtidsmöjligheterna vara intressanta.

Investera i Volvo med Skilling

volvo.png
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Volvo med Skilling

volvo.png
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

I denna artikel berättar vi hur och varför just du borde investera i Vovlo.

Volvos logga genom åren

Varför ska man investera i Volvo?

År 2020 var ett tufft år för Volvo, speciellt under lock down i flertals länder. Men år 2021 har visat sig vara ett betydligt bättre år. Med ett tätare samarbete med Zhejiang Geely och med utökad produktion i USA, i kombination med att Volvo satsar mer på miljövänliga fordonsalternativ kan marknaden framöver se spännande ut.

Vad är Volvo?

Aktiebolaget Volvo är moderbolag för Volvokoncernen, även Volvo Group. De tillverkar Bussar, lastbilar, anläggningsmaskiner, industriella och marina drivsystem. De erbjuder även kompletta finansiella tjänster och tillhörande service.
Huvudkontoret för Aktiebolaget Volvo ligger i Lundby, Hisingen i Göteborg.

 

Volvo cars Group eller Volvo Personvagnar aktiebolag är en svensk fordonsproducent och Sveriges största bolag, med sitt huvudkontor och monteringsfabrik i Torslanda, Hisingen i Göteborg. I Torslanda har Volvo även större delen av utvecklingsavdelningen, krocktestcenter, centrallager och flera andra viktiga enheter.

Tillverkning sker även i fabrikerna i Skövde, Olofström samt utländska fabriker i Gent, Chengdu, Belgien och Daqing i kina.

Idag är det kinesiska bolaget Zhejiang Geely Holdoing Group majoritetsägare av Aktiebolaget Volvo sedan år 2009 och svenska Första AP-fordonet, Folksam och AMF är minoritetsägare.

Information om Volvo.

Assar Gabrielsson var försäljningschef vid SKF och grundade Volvo år 1915 med ett aktiekapital på 200 000 kr som ett dotterbolag till SKF och ingick i Volvokoncernen fram till år 1999. Efter det köptes bolagets personbilstillverkning upp av amerikanska Ford.

Investera i Volvo med Skilling

volvo.png
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Volvo med Skilling

volvo.png
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Motivet till idén om en personbilsindustri inom SKF, år 1915, var från början att få in en fot i biltillverkningen för att få konkurrensfördelar vid försäljning samt utveckling av nya lager till fordonsindustrin.

Namnet Volvo betyder på latin ¨Jag rullar¨ vilket passade bra, då de från början använde bolaget för att skapa kullager, men att det även skulle passa bra för automobiler.

Volvos varumärkessymbol som är en manssymbol är tänk att symbolisera det svenska stålet och den svenska järnhanteringen.

År 2006 blev järnmärket gemensam logotyp för AB Volvo och Volvo Personvagnar i deras kommunikation av varumärket Volvo

Industrier som behöver Volvo

Det finns flertals industrier som gynnas av företagets verksamhet.

  • Metallindustrin gynnas av fordonsindustrin. För tillverkningen behövs många olika metaller. Allt från stål för underreden till koppar i batterierna.
  • Fraktbolag behövs för att transportera delar och fordon till kunder och verkstäder.
  • Gruvverksamhet gynnas när metaller behöver brytas för tillverkning av fordonen och dess batterier så som litium och koppar.
  • Batteribranschen. Fordonsverksamheten behöver batterier.
  • Oljebolag då olja är en viktig del för fordonsbranschen.

Hur har Volvo gjort som en investering de senaste åren?

År 2021, har varit ett bättre år för Volvo. I juli 2021 i USA ser man den största ökningen både för månaden och för hela 2021. USA Volvo Cars har tredje största marknad efter Europa och Kina. I USA sålde man under juli månad 11 575 bilar vilket är en ökning med 19,4 procent. Amerikanerna har totalt köpt 75 329 Volvobilar hittills i år, vilket är en ökning med 42,3 procent mot samma period år 2020.

Volvo idag

Idag är Volvo Sveriges största bolag med cirka 17,300 anställda varav 13,500 i Göteborg där 4,800 personer arbetar i Torslandafabriken och totalt 103 985 anställda med produktion i 18 länder och försäljning på omkring 190 marknader. Utöver produktionsanläggningarna så inkluderar den globala industriverksamheten ett flertal produktutvecklingscenter och anläggningar för logistik och distribution av reservdelar. Ut över det finns det sammansättningsfabriker som drivs av fristående företag på tio platser i världen.

Företaget är till majoritet kinesiskt ägt och svenskägt till minoritet.
Volvo är noterat på Nasdaq under Volv B.

Volvo Aktiekurs

Volvos aktiekurs går att följa enkelt och kostnadsfritt i realtid via denna länk. Här kan du se den senaste uppdateringen, tabell per år och månad samt pris per aktie.

Kursen uppdateras varje sekund så du alltid kan se den senaste uppdateringen.

Ska man investera i Volvo?

Volvo är en av de mest handlade aktierna av många anledningar. Det har i omgångar svajat en del men för nuvarande ser marknaden ut att stiga. Att investera i Volvo i dagsläget kan ge bra möjligheter framöver.

Men all investering bör tas med varsamhet. Det är aldrig säkert att du får den vinst du önskar av dina investeringar. Värdet kan både öka och minska och det finns aldrig någon garanti för framtida avkastning så det är viktigt att göra din läxa innan du ger dig in på marknaden. Då kan du känna dig säkrare på att du gör ett smart och stabilt val som passar dig ekonomiskt.

Olika sätt att investera i Volvo

Det finns flertals alternativ för att köpa aktier idag. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ. Du kan investera rent fysiskt i en Volvo och du kan även investera direkt i bolag som till exempel säljer, producerar delar och tillverkar Volvofordon.

Eftersom du kan investera både direkt i en Volvo och i företag som arbetar med produkter till dem, så leder det till att det finns en uppsjö alternativ för dig att välja mellan för dina investeringar.

Investera i Volvo hos Avanza

Hos Avanza kan du handla med aktier, ETC och fonder. De har ett användarvänligt upplägg, är en av Sveriges mest använda investeringsportal och är ett bra alternativ för dig som enkelt vill handla med aktier.

Handla Volvo via ETF

ETF är en förkortning för Exchange Traded Fund, alltså en börshandlad fond. Det är precis som det låter, en fond som handlas på en börs.

Namn

Utvalt år i %

EWD

4.26 %

ESGD

7.53 %

Boliden

61.09 %

            Conic Metals Capital

-14.15 %

Köpa Volvo Aktier

Vad gäller att köpa Volvo aktier kan du både göra långsiktiga investeringar och kortsiktig CFD-handel. För att veta vilken av dessa metoder du bör välja bör du se på din tidslinje för dina investeringar. Om du tänker investera långsiktigt eller om du vill handla kortsiktigt med hävstång i jakten på större vinster, med en mer aggressiv handelsstrategi.

Investera i Volvo med Skilling

volvo.png
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Investera i Volvo med Skilling

volvo.png
5/5

Disclaimer: 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.

Långsiktig aktiehandel går ut på att köpa och hålla aktier i ett visst företag på lång sikt. Då försöker du dra nytta av antingen utdelningsbetalningar eller en ökning av aktiekurs över en längre tid.

Om du istället vill generera kortsiktiga vinster kan det vara bättre för dig att handla snabbt med aktier än att hålla dem i din portfölj, via handel av CFD:er.
Via CFD-handel är målet för investeraren att köpa och sälja aktier snabbt för att dra nytta av kortsiktiga värdefluktuationer.

Vad påverkar Volvo priset?

Volvopriset påverkas starkt av konkurrens från andra fordonstillverkare.
Det ekonomiska läget och världspolitiken, speciellt mellan Kina som producerar fordonen och USA har en stor påverkan på priset.

Även popularitet och efterfrågan spelar roll. Volvo är ett märke som länge haft en hög ställning på marknaden som familjebil och ses som en säker bil. När andra bilmärken kommer in på samma spår kan andra fordonstillverkare vara mer populära. Populariteten är något som skiftat genom tiderna och något som är svårt att förutspå.

Industri

Aktiebolaget Volvo är moderbolag för Volvokoncernen, även Volvo Group. De tillverkar Bussar, lastbilar, anläggningsmaskiner, industriella och marina drivsystem.
Huvudkontoret för Aktiebolaget Volvo ligger i Lundby, Hisingen i Göteborg

Samt Personbilstillverkning via Volvo Cars Group eller Volvo Personvagnar aktiebolag runt om i världen, med huvudkontor och monteringsfabrik i Torslanda, Hisingen i Göteborg. Deras tillverkning sker lika så i fabrikerna i Skövde, Olofström samt utländska fabriker i Gent, Chengdu, Belgien och Daqing i kina.

Fordonsindustrin är en industri vi är i stort behov av men som också kan skifta kraftigt i trend. Efterfrågan på miljövänliga alternativ, hybrider och elbilar, samt världsekonomin och metallmarknaden kan göra industrin svajig stundtals.

Vart kan man investera i Volvo?

Det finns flertals alternativ för att köpa aktier idag. Avanza, Nordnet och eToro är några alternativ.
Där kan du investera direkt i företag som tillverkar, säljer eller producerar material till fordonen.

Investera i Volvo hos eToro

eToro är en världsledande handelsplattform. Du kan skapa ett konto och handla enkelt och smidigt med Volvo-aktier. Plattformen är även känt för sina kraftfulla verktyg vilka ger dig möjligheten att sköta dina affärer utan hinder.

Här nedan hjälper vi dig att enkelt komma igång via eToro

1. Skapa konto

Skapa ett konto hos eToro via deras hemsida www.etoro.com och tryck på ¨Gå med nu¨ och logga in.

etoro

2. Sätt in Pengar

När du går med i handlingsplattformen behöver du sätta över en valfri summa för att handla med. Du kan överföra pengar bland annat via Paypal eller banköverföring.

fylla på ditt konto

3. Sök efter "Volvo"

Under sökfliken kan du sedan välja ¨Volvo¨. Där kommer du sedan kunna se olika investeringsmetoder, avkastning och inköpspriser.

search bar

4. Börja handla Volvo!

Efter det är det bara att börja handla enkelt och lätt utan avgifter eller kostnader.

Volvo Alternativ

Det finns andra företag som kan vara intressant för dig att investera i.
Läs mer, ta en titt och gå igenom några av våra utvalda alternativ nedan, för dina framtida investeringar.

Investera i Spacex
Investera i Guld
Investera i Spotify
Investera i Tesla
Investera i Netflix

FAQ – Vanliga frågor och svar

För lite mer information, har vi här nedan svar på några av de vanligaste frågorna om Volvo och investeringar i bolaget.

Vad tror analytiker om Volvo?

Efter ett tuffare år 2020, har intresset ökat markant senaste året. Med USA:s växande intresse och produktion ser det ut som att Volvo kommer växa de kommande åren.

Finns Volvo Cars på börsen?

Ja. Det finns 2 033 452 084 Volvoaktier på börsen som handlas under tickern VOLV B. Med P e 12,63 och p s 1,22.

Är Volvo stort i USA?

USA är Volvos tredje största marknad efter Europa och Kina.

Geelyägda Volvo Cars utökar sin globala produktion år 2021 när bolaget inviger sin första fabrik i USA.

I USA finns Volvo Cars fabrik i Charleston, South Carolina. Där kommer Volvos S60-modell kommer att tillverkas. Från och med 2021 utökas produktionen till att även omfatta biltillverkarens SUV-modell XC90. De bilar som produceras i Charlestonfabriken kommer säljas i såväl USA som internationellt.

Vad står Volvo aktien i idag?

Volvo B aktien är idag värd 202.15 kronor. Högst 204.15kr och lägst 202.10kr.

Gör Volvo miljövänliga bilar?

Ja, Volvo siktar på att producera miljövänliga bilar. De har en elbilmodell XC40 P8 och samtliga nya modeller är laddningshybrider som är en kombination av elektrisk motor och en förbränningsmotor.

All handel är riskfylld. Ingen garanti för vinst. Allt innehåll på vår webbplats är endast för informationsändamål och utgör inte en rekommendation att köpa eller sälja. Detta gäller tillgångar, produkter, tjänster eller andra investeringar. De åsikter som förmedlas på denna webbplats utgör inte investeringsrådgivning och oberoende finansiell rådgivning bör sökas när det är möjligt. Den här webbplatsen är tillgänglig för dig utan kostnad, men vi kan få provision från de företag som vi presenterar på den här webbplatsen.

Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar
Anders Sandberg
Anders Sandberg

52-åriga Anders Sandbergs ekonomiska yrkeserfarenhet började för 28 år sedan, som ekonomisk rådgivare och aktieanalytiker på bank i Växjö.
Efter en framgångsrik karriär övergick han till den privata sektorn och driver sedan 12 år tillbaka ett Family Office med äldsta sonen i Lidingö.

Alla Artiklar